Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zamolila je medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epdiemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj”, kako bi se razmotrila mogućnost ukidanja neophodnih PCR testova prilikom ulaska iz Mađarske. To je, prema rečima epidemiologa Darije Kisić Tepavčević, razmatrano na današnjoj sednici Kriznog štaba, ali takva mera ipak, nije doneta.

„Razmatrali smo i takvu mogućnost, međutim, imajući u vidu incidencu obolevanja i neki zapažen trend porasta prethodnih dana, još uvek u ovom momentu se nismo odlučili za takvu meru“, rekla je Kisić Tepavčević.

Još uvek su na snazi mere koje podrazumevaju da je prilikom ulaska u Srbiju, neophodan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ova mera ne važi za zemlje iz „Malog šengena“ – Crnu Goru, Albaniju Severnu Makedoniju, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu.

Brnabić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epdiemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj.

„Učinićemo sve da, ukoliko je to bezbedno i ne vidimo preterani rizik, da ono što u ovom trenutku važi za Bugarsku i zemlje Zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku, koja je nama najbolji mogući partner, i politički i ekonomski, i na svaki drugi način”, rekla je Brnabić.

Ona je odgovorila na pitanje šefa poslaničke grupe Saveza vojvođarskih Mađara Balinta Pastora zašto je za ulazak u Srbiju iz Mađarske potreban PCR test, dok, kako je rekao, nije potreban za ulazak iz Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Bugarske.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar