Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od osam do 15.30 rade šalteri Višeg suda u Beogradu gde firme mogu da predaju zahteve za dobijanje uverenja da nisu osuđivani. Ovaj sud dnevno primi oko 1.500 ovakvih zahteva, a razlog gužvi je što se preduzećima i preduzetnicima približio rok za predaju potvrda Agenciji za privredne registre.

Pravna lica i preduzetnici, kao što je Nova.rs već pisala, moraju do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju za Registar ponuđača. Jedan od neophodnih dokaza je i uverenje da firme nisu osuđivane za krivična dela iz oblasti privrede.

Redovima doprinose i mere zaštite zbog koronavirusa, jer se u sud u Palati pravde pušta po dvoje, najviše troje građana.

„Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30“, rečeno je Tanjugu u ovom sudu.

Da bi neka firma učestvovala u postupcima javnih nabavki, mora da bude upisana u Registar ponuđača pri APR. Ali, po novom Zakonu o javnim nabavkama potvrde koje se prilažu prilikom upisa u ovaj registar, moraju da se obnove i da se uz njih prilože uverenja da firma nije osuđivana krivična dela iz oblasti privrede – prvenstveno za organizovani kriminal i primanje mita. Takođe, da direktor preduzeća nije osuđivan za krivična dela u postupcima javnih nabavki.

Tačno 12.875 firmi iz Registra ponuđača APR mora da dostavi ove potvrde Agenciji za privredne registre. Do sada je to učinilo i sa novim Zakonom o javnim nabavkama se uskladilo tek oko 2.000 firmi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar