Nijedan građanin Srbije, sigurni smo, nije ravnodušan na porodicu Gaćeša iz Beograda i popularne četvorke - Iris, Indu, Irinu i Inu, a posebno kada je od njihovih roditelja Marije i Đorđa stigla tužna vest da tri devojčice imaju cerebralnu paralizu. One su korisnici humanitarne fondacije, svakodnevno se organizuje prikupljanje novca za njihovo lečenje, a sada su učenici beogradske Osnovne škole "Zaga Malivuk" u Krnjači, njihovi nastavnici i roditelji đaka udružili snage i osmislili humanitarni bazar kako bi pomogli ovoj porodici.

Cela Srbija, ali i region čula je za devojčice Gaćeša iz Beograda, prve srpske četvorke začete prirodnim putem koje su baš ovog vikenda proslavile svoj drugi rođendan.

Iako su njihovi hrabri roditelji Marija i Đorđe mislili da su prošli svi strahovi i brige nakon njihovog rođenja tri meseca pre termina, nažalost, oni se trenutno suočavaju sa najtežom životnom borbom – saznanjem da njihove tri ćerke Iris, Inda i Irina imaju cerebralnu paralizu.

Gaćeše su se ubrzo priključili humanitarnoj fondaciji preko koje prikupljaju novac potreban za lečenje devojčica. Iris, Inda i Irina primile su pre nekoliko nedelja prvi tretman matičnim ćelijama, a sredstva se i dalje prikupljaju jer se bliži drugi.

Jedna mala, ali humana škola u beogradskom naselju Krnjača – Osnovna škola „Zaga Malivuk“, odlučila je da zajedničkim snagama učenika, njihovih roditelja, učitelja i nastavnika doprinese budžetu ove porodice, kako bi njihove devojčice što pre postale samostalne kao njihova četvrta sestra Ina.

PROČITAJTE JOŠ:

Đaci ove beogradske škole sutra (24. aprila) od 16 do 18 časova ispred zgrade škole predstaviće na „Prolećnom bazaru“ svoje proizvode koje su prethodnih dana vredno pravili sa svojim učiteljima i nastavnicima, ali i roditeljima.

U susret praznicima, učenici su stvarali šarenoliku „robu“, a među njima su, između ostalog, uskršnje korpice, čestitke, jaja, cveće u vazi, ukrasno bilje u saksiji…

Foto: OŠ „Zaga Malivuk“

Inače, ova škola poznata je po svom humanom karakteru, te tako često organizuje različite manifestacije ovog karaktera.

Pomažu svima, posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija, a ovaj put odlučeno je da novčana sredstva sa prolećnog bazara budu donirana njihovim sugrađanima i komšijama porodici Gaćeša.

Majka devojčica Marija za Nova.rs kaže da je iznenađena i zahvalna svima koji misle na njih i na njihovu tešku borbu.

Foto: Budi human

„Šta da vam kažem, osim da me svakim danom iznenađuju gestovi ljudi. Nisam se nadala, zaista. Hvala im od srca. Doći ćemo da podržimo zajedničku akciju đaka i njihovih nastavnika, hvala im što misle na nas. Hvala i vrtiću na Karaburmi, čula sam da i oni organizuju humanitarni bazar za nas. Biću iskrena i reći da bih volela da se češće organizuju događaji ovakvog karaktera jer zaista ima puno dece u fondaciji. Ja možda nisam znala mnogo o tome sve dok moja deca nisu postale članovi iste, ali svima je potrebna pomoć i zato pozivam sve škole, vrtiće i opštine da se uključe i pokažu emociju i volju jer naše malo nekome mnogo znači“, ističe Marija.

Inače, devojčice Gaćeša nedavno je iznenadio poslodavac njihovog oca, KBC „Bežanijska kosa“, čiji su se zaposleni odrekli dnevnica i sakupili 1.308.522 dinara za njihovo lečenje.

Zaposleni u ovom kliničkom centru s vremena na vreme prikupljaju novac za nekog korisnika humanitarne fondacije, a prošlog meseca izdvojili su deo svoje solidarne pomoći za devojčice Gaćeša i za još jednog momka, čiji brat radi u bolnici.

BONUS VIDEO: Sedam godina uspešne borbe udruženja: Sva deca koja se testiraju na SMA dobijaju terapiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare