Prošlo je šest dana otkad je Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli oduzeo devojčicu Martinu (4) od hraniteljice Erike Ozorak (55), čiju potresnu priču je cela Srbija čula. Naime, Erika je prihvatila Martinu od njenog devetog dana života i odgajila je, a sada joj nadležni ne dozvoljavaju da usvoji devojčicu jer bi razlika u godinama između nje kao usvojioca i deteta koje usvaja bila veća od 45 godina, što je zakonska granica. Erika je za portal "Subotica Danas" istakla da neće odustati i da će se boriti da vrati svoju devojčicu, a snimak na kom se potresena žena guši u suzama, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Iako je to nemoguće i u suprotnosti sa Zakonom, svi se nadaju da će Erika Ozorak (55) iz Bačke Topole uspeti da vrati četvorogodišnju Martinu, koju je odgajila od njenog devetog dana života.

I ona sama se nada jer smatra da je to najbolje za Martinu koja, prema njenim rečima, već neko vreme preživljava stres.

U videu za portal Subotica Danas, Erika je istakla da se oseća jako loše, a kada je počela da priča o maloj Martini, zavrištala je od tuge.

„Jako je teško. Nisu nam dali ni da priđemo kući, nisu dali ni da se pozdravimo sa njom. Mi smo nju ostavili tako… Ona je samo pokupila, jadna, jednu igračku i jastuk s kojim je spavala i otišla je“, gušila se Erika u suzama.

Pričala je koliko se devojčici promenio život od onog dana kada je primetila da se u porodici nešto događa, te da se to izrazilo na njeno zdravlje.

„Martina je od nas preuzela stres, osetila je u vazduhu da se nešto kuva. Mi smo deset dana ležali u bolnici u Subotici, pa smo išli na dalja ispitavanja u Novom Sadu kod neurologa. I to nije završeno, Martina ima zakazano 3. novembra kod neurologa zato što se s vremena na vreme upiški, a to joj se nije dešavalo do sada, noću da se budi, nikada nije spavala sa nama, ali otkad su oni nas počeli da maltretiraju, ona je to osetila. Tražila je da se zaključava kapija, da pustimo psa  napolje da nam ne bi neko ušao. Hiljadu puta na dan nam kaže koliko nas voli i kaže nam da ne pustimo nikoga nju da odnese. To je strašno“, kazala je Erika u suzama.

Foto: Privatna arhiva

Erika je, potom, ispričala koliko je devojčica vezana za nju, te da ju je nazivala bakom.

„Ona svakoga voli, i mog sina i snaju, probali smo da sa mojoj starijom unukom spava tamo kod njih i preko dana i tokom noći, ali nije mogla zaspati. U pola noći mene sin zove i kaže: Majko, otvaraj kapiju, nosim i Petru i Martinu, Petra je, jadna, već zaspala, Martina ne može da zaspi. Ona samo plače i viče: Hoću kod babe. Ona je sa mnom bila od prvog dana dok nas nisu razdvojili. Tako je bilo i kad smo svi bili porodično na moru. Ona je dva dana pre nego što je trebalo da se vratimo, tražila da ide kući. Vikala je: baba, vodi me kući, hoću moju kuću, hoću moju igračku, moje drugarice. Moj sin kaže: Pakuj se. Javljamo gazdarici, žena se iznenadila jer imamo još dva dana da budemo u smeštaju. Međutim, ništa od toga, idemo kući“.

Foto: Privatna arhiva

Jedina želja joj je, kaže kroz suze, da Martinu vrate njihovoj kući. Dodaje da je strašno jer ne zna šta je sa njom, gde je ona i šta radi.

„Mi smo bili kod moje dece jer nismo smeli 48 sati da napustimo kući. Bila je moja snaja, unuka Petra, Martina i mala bebica od devet meseci. Erika Popović je došla sa voditlejicom slučaja i odveli su dete. I mi od tada ništa ne znamo o detetu. Nećemo se predati, borićemo se za nju da je vratimo. Meni je žao te porodice i svih bračnih parova koji nemaju decu. To sam i rekla Centru za socijalni rad. Zašto nisu odmah nju dali takvima, što ste dali nama. Oni su znali proceduru, mi nismo. Jer, da smo znali, mi nju ne bismo prihvatli.Treba parovima bez dece dati dete od prvog dana, dok su mali, da se naviknu“, kazala je Erika.

Podsetimo, predstavnice Centra za socijalni rad iz Bačke Topole odvele su Martinu (4) iz hraniteljske porodice Ozorak u usvojiteljsku porodicu, nakon čega su usledili protesti na kojima su građani naveli da su nezadovoljni radom sistema, i da protestuju zbog nepravde koja se dešava devojčici i porodici Ozorak.

Direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli Jasmina Zimonjić izjavila je da je devojčica Martina (4) iz hraniteljske porodice Ozorak izmeštena u usvojiteljsku porodicu zato što sin Erike Ozorak, Šandor Ozorak, nikada nije podneo zahtev za usvajanje Martine, te da zbog toga dete ni na taj način nije moglo da ostane u ovoj porodici.

Ceo video pogledajte u prilogu ispod.

BONUS VIDEO: Upitna pravilnost rada Gradskog centra za socijlani rad: Koje su institucije nadležne u slučaju zanemarivanja deteta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar