Foto:privatna arhiva

Meštani sedam žednih sela mesne zajednice Božetići, koji 40 godina čekaju na vodovod, danas su sa traktorma, cisternama i kantama došli pred opštinu Nova Varoš sa zahtevom da prestanu lažna obećanja i da se država uključi u rešavanje njihovog decenijskog problema. Sela koja su poznata po stočarstvu i proizvodnji čuvenog zlatarskog sira, čija domaćinstva imaju i po 70 grla stoke, nemaju ni kap vode pa svakognevno dovoze vodu sa reka, koje već presušuju, po vodu za piće idu i po 15 kilometara.

Oko 300 meštana sedam sela novovaroške mesne zajednice Božetići, okupilo se danas u selu Bukovik, na protestu koji su nastavili ispred opštine Nova Varoš. Oko 30 traktora i još toliko vozila , kasnije su blokirali Glavnu ulicu, rešeni da se njihova muka ozbiljno shvati i da se hitno uključi država.

„Lažu nas 40 godina, svake godine obećanja i ništ se ne rešava. Mi smo žedni i umorni, bez vode nema života, ni nama ni ovim selima. Svaki meštanin je vodonoša, nosimo vodu sa reka i izvora, od jutra do mraka, nekom je daleko pet a nekom i deset i više kilometara. Treba žednu stoku napojiti, 100 litara popije jedna krava a ima domaćinstava koja imaju i 70, pa računajte koliko je to svaki dan, po pet puta idemo dnevno kilometrima po vodu, ne može se više. Ode narod iz sela, nema ovde žvota, ovde je muka i nesreća“, kažu nezadovoljni meštani.

Ono što je meštane Božetića dovelo do protesta je razočaranje u državu i ministra Nedimovića, koji im je 2019.godine čvrsto obećao 70 miliona dinara ali do današnjeg dana nisu dobili ni dinara. Posetu današnjem skupu obećao je i poslanik Krsto Janjušević ali se nije pojavio.

„Nema smisla nikakvog, bio je ministar ovde pre dve godine, rekao odmah 70 miliona, dao ljudima lažan broj telefona da ga zovu, nikada se niko na taj broj javio nije. Danas je trebalo ovde da dođe poslanik SNS Krsto Janjušević, on je valjda koordinaror za ovaj kraj, pobegao je u Beograd, nije se naravno pojavio, sramota“, dodaju meštani.

Predsednik MZ Božetići Slobodan Popović kaže da su zahtevi meštana jasni, oni žele obećan novac kako bi radovi što pre počeli ali da se pronađe ozbiljan izvođač, kako radovi kao do sada ne bi samo otpočinjali a odmah i prestajali.

„Pre svega novac a onda da se uključi ozbiljna firma jer lokalno komunalno preduzeće nije kadro da izvodi radove na izgradnji vodovoda. Protest je miran, blokirana je Karađorđeva ulica, čekamo da nam se kaže kada i koliko novca dobijamo, da znamo šta imamo i šta nam nedostaje, kada radovi mogu da počnu i kada to može da se završi. Opštinska sredstva su nedovoljna, pomoć države je neophodna, narod očekuje bar ono što je obećano“, rekao je za Nova.rs Popović.

Opština Nova Varoš je već započela radove na izgradnji vodovoda u Božetićima ali za nastavak treba još mnogo novca. Iz budžeta su ove godine izdvojili 25 miliona dinara, novac će opredeliti i iduće godine, u ovom trenutku sa raspoloživim sredstvima nije moguće ozbiljno krenuti u radove. Kada su meštani Božetića najavili protest, predsednik opštine Nova Varoš je obavestio Vladu Srbije i ministra Nedimovića. Obećano je da će do 17.avgusta biti uplaćeno 20 miliona dinara ali to se nije desilo.

Foto:privatna arhiva

„Prvo su rekli 70 miliona, onda je to spalo na 20 ali ni dinara nema. Kada bi nam bilo uplaćeno tih 20 miliona, mogli bi da raspišemo tender i da otpočnu radovi. Sada su rekli da će novac bigti sugurno uplaćen u ponedeljak 23.avgusta i ja verujem da će tako biti. Ja razumem ovaj naraod, njihova potreba je voda a ne kule i gradovi, ne mogu višev bez vode a to su naša sela u kojoj je polovina novovaroškog stočnog fonda, u Božetićima ima oko 3.700 muznih krava, treba to napojiti. U Božetićima su i dve mlekare, niko bez vode ne može normalno raditi. Ja se nadam da ćemo, ako novac stigne, uspeti da krenemo sa radovima i rešimo problem bar jednom delu Božetića“, rekao je za naš portal predsednik opštine Nova Varoš, Radisav Vasiljević.

Foto:privatna arhiva

Meštani Božetića će kako kažu sačekati i novo rok najavljenih obećanja. Ukoliko im se niko iz ministarstva ne obrati,ne pokaže razumevanje i ne pošalje obećan novac, 28.avgusta će krenuti put prestonice. Veruju da će ih, pred zgradom Vlade, ministar Nedimović prepoznati, i da će im objasniti zašto su njegova obećanja bila lažna.

Meštani su prošle nedelje za danas najavili blokadu magistralnog puta ali su ipak odustali od te namere, jer kako kažu, nisu drugi ljudi krivi što država ne vidi njihovu muku.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare