Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, ANDREJ CUKIC/EPA-EFE, KOCA SULEJMANOVIC/EPA-EFE

Apsurd, bizarnost, bahatost, strah i podozrivost - to je ukratko srpska realnost. Sve to se obrušilo i hoće da se sruši na nas vrtoglavom brzinom, baš uoči Prajda. Ta šetnja kao da je postala najveći i jedini problem u srpskim životima, najveća smetnja i trn u oku - hoće li nam ako ne bude šetnje plate porasti, hoće li odmah sutradan nići nove bolnice i lekari početi masovno da se vraćaju iz Nemačke? Neće. Ipak, iz dana u dan zatrpavaju nas nizom sramotnih i poruka i odluka - počev od zvanične zabrane Prajda, preko nehrišćanskih poruka iz Crkve do najnovijih pretnji i uterivanja straha iz Tužilaštva.

Naime, više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da „kršenje odluke MUP-a da se ne dozvoli šetnja učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“, u subotu, 17. septembra u Beogradu, implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost“.

„Podsećamo da je MUP pomenutu odluku doneo nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju. U cilju očuvanja javnog reda i mira, zaštite imovine, kao i fizičkog integriteta i svokojstva svih građana, Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća da kršenje odluke MUP-a implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost“, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Tužilaštvo nas dalje plaši i prekršajnim kaznama od 30.000 do 2.000.000 dinara. Mašu i hapšenjima, pa podsećaju da su krivična dela poput nasilničkog ponašanja, napad na službeno lice, učestovanje u tuči, nanošenje lakih i teških telesnih povreda zaprećene zatvorske kazne. Da pomognemo Tužilaštvo, adresa nasilja i nasilnika nije na strani Prajda, nijednog LGBT ativistu niste mogli da čujete kako sa krvlju u očima preti nekom učesniku litije ili „porodične šetnje“.

Ako naše Tužilaštvo nije obavešteno, i Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik trebalo bi da bude jedan od učesnika šetnje u okviru Evroprajda. Hoće li i njega da kazne ukoliko u subotu stane u odbranu LGBT populacije u Srbiji i bude deo ove šetnje i povorke, zajedno sa aktivistima i nehomofobnim građanima Srbije? Hoće li da uhapse i kazne majku koja u šetnju pođe sa detetom, u nameri da mu objasni da je ljubav jednaka i da ne pita za pol?

Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

U Srbiji, zemlji nelogičnosti, zemlji van pameti, ne treba da nas začudi da se i tako nešto desi – da oni koji krše prava hapse i kažnjavaju one koji ta prava brane. Sve je moguće u zemlji u kojoj je je Aleksandar Vulin bio ministar odbrane, a sada je ministar policije.

Ostala su nam još dva dana neizvesnosti, još dva dana do šetnje i Prajda koji je zakaza dogovoren i odobren još pre tri godine. Organizatori ne odustaju, uprkos zabrani MUP-a. Litijaši, desničari i samoproklamovani promoteri porodičnih vrednosti takođe ne odustaju, najavljuju svoju šetnju ukoliko bude Prajda. Sve se to dešava u zemlji čija premijerka je javno deklarisana lezbejka. Odličan smo scenario za „Leteći cirkus“ Monti Pajtona.

Bonus video: Bilčik o Prajdu: Zabranjena je maršruta, a ne šetnja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare