Marko Mihailović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Beograd je još 2019. godne dobio organizaciju Evroprajda. Činilo se da Srbija malo po malo izranja iz homofobije. Ipak, tri godine kasnije stiže demanti i predsednik države Aleksandar Vučić nas obaveštava da će Europrajd biti otkazan zbog bezbednosnih razloga. Vrhunski paradoks je to što nam je takva vest saopštena u istom trenutku kada i informacija o tome da Ana Branabić, koja je otvoreno gej, dobija treći mandat na mestu premijerke. Ista ta nova/stara premijerka je ubrzo spustila loptu, pa šalje poruku da je to "više molba nego što im kažemo: ‘nemojte da šetate". Jedan od organizatora Prajda Marko Mihailović, u razgovoru za Novu, poručuje da će Prajda i šetnje svakako biti i poziva sve građane da dođu u subotu, 17. septembra u 17 sati ispred Skupštine Srbije.

Nakon izjave predsednika države da se prajd otkazuje, od premijerke Brnabić stiže nešto mirnija poruka, da je zapravo reč samo o molbi i da nikome neće biti uskraćen Ustavom zagarantovana prava. Kako komentarišete taj drugačiji ton?

Drago mi je da se država malo ispravila i da je shvatila šta su njena ovlašćenja, a pod državom mislim na predsednika i predsednicu Vlade. Skup može da zabrani samo MUP. Mi još uvek nismo dobili ništa zvanično. Ova nova izjava da je to bila samo molba, drago mi jeb da je to tako. Ipak, ne razumem zašto nas mole. Ja njih molim da urade nešto konkreno povodom užasne situacije u kojoj se LGBT zajadnica nalazi. Prajd je samo jedan dan u godini kada mi ukazujemo na probleme koji traju decenijama i koje nijedna vlast ne želi da reši, jer je to politički nepopularno. Takođe, nejasno je da li će država uraditi sve da skup zaštiti, a pitanje je i zašto oni koji taj skup ugrožavaju nisu procesuirani, privedeni, salslušani, uhapšeni i zašto nema nikakave ozbiljne reakcije na sve pretnje koje dobijamo. Nama je život ugrožen 365 dana u godini. Ovo je borba za naš život. Je l’ mi treba da odustanemo od borbe za naš život zato što je neko odlučio da neće da radi svoj posao? Stvarno se nadam da će se ova situacija rešiti. Niko ne želi nasilje na Prajdu, ali zna se čija je uloga da nasilje spreči – to je uloga države. Ako je mogla 2010. može i 12 godina kasnije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako objasniti onima koji se protive, one kojima nije jasno – zašto Prajd, koja je negova svrha?

Prajd je protest koji ukazuje na ogromne probleme sa kojima se LGBT zajednica suočava. Neki od suštinskih probelma su enormna količina diskriminakcije i nasilja, pretnji, govora mržnje i zločina iz mržnje. Sve to ostaje neprocesuirano. Neadekvatna reakcija države na probleme sa kojima se uočavamo, nedostatak pravne regulative koji bi nam omogućio normalan i civiloizovan žovot, pristup pravdi. Prvi i osnovni zahtev koji imamo je Zakon o istopolnim zajednicama. Važno je rešiti i ostale probleme, poput Zakona o rodnom identitetu. Ipak, najvažniji su oni životni problemi. Nasilje, diskriminacija i mržnaj ne smeju biti realnost i ne smeju biti naša svakodnevica, na njih država ne sme ostati nema. Nedostatak političke volje da se ti probelmi reše je razlog zbog kojeg bi na Prajd treebalo da dođu svi građani Srbije. Pokušaj oduzimanja Ustavom zagarantovanih prava se danas dešava nama, a vrlo lako može da se desi drzgim ljutima. Ključ je u solidarnosti. Zato pozivam sve da u subotu 17.9. dođu ispred Narodne Skupštine, da se borimo za demokrasko društvo, pravnu državu i funkcionalan sistem u kojem ćemo stavrno svi biti jednaki.

Činilo se da su tenzije minule i da će nakon uzavrelih strasti Prajd postati normalnost u Beogradu. Ove godine stiže demanti, zbog čega opet varnice i tenzije zbog Prajda, šta je tome doprinelo?

Prajd se dešava i zbog dubokog nerazumevanja položaja LGBT ljudi. Milsim da je ljude malo uznemirila ta činjenica da je ove godine Europrajd, ne shvataju da to nema nikakve veze sa EU. Doprinele su razne dezinformacije, neistine i teorije zavere koje šire pojeidnin politički akteri poput Dveri. Ovako važan događaj mogao je da bude velika prilika da Srbija pokaže i pošalje pozitivnu sliku o sebi u svet, a to niko ni iz gradske ni iz republičke vlasti nije iskorostio na dobar način. Aleksandar Šapić je pokrenuo kampanju protiv Europrajda.

Kako komentarišete to što istog dana kada predsednik Vučić najavljuje da će Prajd biti otkazan, saopštava i da Ana Brnabić, koja je otvoreno gej, dobija svoj treći premijerski mandat?

Ne može biti jača simbolika. Komentar je nepotreban, sve je jasno. To nam govori da je država nespremna da se bavi suštinskim problemima.

Bonus video: Dveri i organizatori Prajda u klinču

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare