Hitno zabraniti geološka istraživanja u Gornjem Milanovcu

Društvo 27. jul. 202113:17
Podeli:
Ljiljana Bralović Foto: Nenad Nešović

Ekološko udruženje “Suvoborska greda“, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanje bora, litijuma i drugih metala na tom području koja su Prostornim planom te opštine omogućena firmi “Jadar Lithium“ iz Beograda.

„Mi smo opštinskim vlastima u Gornjem Milanovcu predali građansku inicijativu kojom tražimo urgentnu izmenu Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenja svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala štetnih po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana. Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju“,  rekla je za naš portal predsednica udruženja Ljiljana Bralović.

Ona je naglasila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima koja bi kompanija “Jadar Lithium“ iz Beograda trebalo da vrši na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se geološka istraživanja bora i litijuma vrše na njihovim imanjima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Smatramo da bi istraživanja i eksloatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire. Opština po propisima ima 60 dana da odgovori na našu inicijativu, a od odluke opštinskih vlasti zavisiće i naši dalji potezi, koji ne isključuju ni radikalizaciju protesta „, istakla je Bralović.

Ona je navela da je inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela i dodala da je firmi “Jadar Lithium“ iz Beograda geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije u martu ove godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar