ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Hirurg Dejan Veličković objasnio je na Nacionalnom simpozijumu u Beogradu kako izgledaju operacije na hirurškom odeljenju kovid bolnice u Batajnici, te sa kakvim izazovima se suočavaju lekari i drugo medicinsko osoblje tokom ovog talasa koronavirusa.

„Mi koji se bavimo hirugijom znamo da odlaganje operacije kod pacijenata stvara različite reakcije. Mi nismo došli u situaciju da sve bolnice budu u kovid sistemu, i to je dobro jer bi posledice bile katastrofalne. To znači da ne bismo mogli da operišemo nijednog urgentnog pacijenta, smrtnost bi u tom slučaju bila ogromna, što od kovida, što je od drugih bolesti“, rekao je Veličković.

Hirurg kaže da se tokom pandemije postavljalo pitanje koga operisati, ali da nikakve zvanične preporuke ne postoje.

„Neke preporuke Svetske zdravstvene organizacije da treba odložiti sve one procedure koje se mogu odložiti i koje nemaju neke značajnije posledice po pacijente. Ono što se mi svi trudimo jeste da održimo nivo tako da se ne ugasi hirugija, da postoji onkološka hirurgija… Imali smo pre par meseci, tokom drugog ili trećeg talasa situaciju da imamo 27 pacijenata sa malignim oboljenjima. Imali smo mini epidemiju, pa smo morali sve da ih otpustimo. Bilo je plakanja, nervoze, jer nismo znali kad ćemo da ih primimo”, kazao je hirurg.

On je objasnio kako izgleda situacija kada dođe pacijent koji ima neodložan hirurški pregled i istakao da se svi pacijenti tretiraju kao kovid pozitivni dok se ne dokaže suprotno.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Kada je reč o hirurgiji kod kovid pacijenata, prvo postoje određena uputstva gde sve može da se radi na jednom mestu. Drugo, broj kadrova, odnosno osoblja je takav da je on minimalan. Naravno, upotreba zaštitne opreme je prioritet. Kod ovih pacijenata nažalost veliki procenat mortaliteta. Takođe, mi se u hirurgiji rukovodimo principom kada je nešto urgentno, što manje to više. Pokazalo se da je dobro što je otvorena hirurgija u Batajnici, iako smo se u prvi mah pitali šta će to nama. Operisali smo krvarenja u predelu abdomena najviše, a bilo je i onih akutnih operacija, poput kila”, rekao je Veličković.

Tokom prethodnih 10 meseci rada bovid bolnice u Batajnici primljeno je oko 10.000 ljudi sa najtežim oblicima koronavirusa. U vreme, četvrtog i po mnogima, najtežeg talasa koje je uzrokovao delta soj virusa, lekari najveće kovid bolnice u nasoj zemlji žele da prikažu rezultate svog desetomesečnog rada.

Na simpozijumu koji okuplja preko 200 učesnika iz različitih krajeva Srbije, biće održana predavanja na koji će se raspravljati i deliti iskustva lekara sa prvih linija odbrane protiv koronavirusa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar