Foto: Nova.rs

Ignorisanje heroja sa prve linije fronta u borbi protiv koronavirusa se nastavlja. Iako je pandemija prošla, obećanja da će oni koji su se najviše izlagali riziku svoje živote dobiti i zasluženo zaposlenje i dalje je neispunjeno, a radnici najavljuju proteste i radikalizaciju.

Zbog toga je njih 55 iz Kliničkog centra Srbije uputilo otvoreno pismo/molbu ministarski zdravlja Danici Grujičić, kako bi se rešio njihov problem, „da njihova neosporna žrtva bude priznata kako zaslužuje“. U suprotnom, najavljuju proteste i radikalizaciju delovanja, prenosi N1.

Zdravstveni radnici Kliničkog centra ističu u pismu ministarki da su se svi više puta „individualno obraćali direktorima, pravnoj službi, kao i ministrima, izražavajući svoje probleme i tražeći rešenje“.

„Nažalost, niko od njih nije reagovao na naše apele, posebno direktori koji su se oglušili o zaključcima Vlade. Imajući u vidu odsustvo odgovora i akcija, nismo ostavili ništa neisprobano kako bismo rešili ove nedostatke. Sada nam ne preostaje ništa drugo osim da se još jednom, grupno, obratimo zahtevom za rešenje ovog problema“, naveli su.

Radnici naglašavaju da nisu opoziciono orijentisani i da im je cilj isključivo zaštita prava i rešavanje problema koje su doživeli. Oni su najavili da će u slučaju izostanka reakcije održati protestnu šetnju, a neki su spremni na dalju radikalizaciju, pa čak i na štrajk glađu.

„Planiramo da održimo miran protest ispred Vlade i Ministarstva zdravlja. Neki od nas su spremni da stupe u štrajk glađu ispred Ministarstva zdravlja, dok se ovaj problem ne reši, zbog nepravde i diskriminacije koju smo doživeli od strane direktora ustanova“, dodaju.

Oni podsećaju da su se tokom trajanje pandemije koronavirusa nesebično posvetili pružanju neophodne zdravstvene zaštite građanima, često rizikujući sopstveno zdravlje i živote.

„Radili smo sa maksimalnim angažmanom i profesionalizmom, istrajavajući u teškim uslovima i nedostatku adekvatne podrške, kako bismo zaštitili našu zajednicu i pružili potrebnu negu obolelima“, navodi se u pismu.

Osim u bolnicama, zdravstveni radnici iz Kliničkog centra ističu da se ovo pitanje mora rešiti i za one koji su radili u institutima i zavodima tokom pandemije, kao i volonterima.

„Smatramo da je njihov doprinos takođe od velikog značaja i da im treba obezbediti adekvatne uslove rada i priznanje za njihov trud i žrtvu koju su dali za dobrobit zajednice. Molimo vas da ovo shvatite ozbiljno i hitno preuzmete potrebne korake kako bi smo rešili ove probleme i omogućili normalan rad i pravedne uslove za sve zdravstvene radnike“, zaključuje se u pismu.

Zaključak koji se ne primenjuje iako nedostaju kadrovi

Vlada Srbije je avgusta prošle godine donela zaključak o primanju u stalni radni odnos medicinskih radnika i tom prilikom ograničila odluku samo na one koji su na radu u vreme korone proveli godinu i šest meseci. Zatim je sredinom septembra promenila zaključak i donela odluku da se to primeni na sve koji su bili zaposleni po bilo kom osnovu i da tu neće biti obuhvaćeni samo zdravstveni radnici, već i ostali – pomoćni, administrativni radnici, vozači i ostali.

Oktobra 2023. godine ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je stiglo čak 9.500 zahteva za stalni radni odnos, a da će selekcija biti napravljena najkasnije do 1. januara.

Zdravstvu u Srbiju nedostaju kadrovi, a procene kažu da se radi o hiljadama.

„U više navrata se potvrdilo da definitivno nisu svi primljeni za stalno. Ono što smo dobili kao informaciju sa terena je da se u taj broj, što je potpuno neverovatno, zdravstvenih radnika koji su radili u kovidu i trebalo da budu primljeni, primio i jedan broj nemedicinskog kadra“, izjavila je nedavno za N1 Gorica Đokić iz Sindikata lekara i farmaceuta.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare