Senad na poslu koji je obavljao ispred Dijganostickog centra Foto: Irfan Ličina

Kriza izazvana koronavirusom u Novom Pazaru iznedrila je neke nove heroje, ljude za koje mnogi ljudi do tada nisu znali, niti su na njih obraćali pažnju. Jedan od njih je i Senad Dautović, volonter iz Novog Pazara koji je od početka krize u ovom gradu, danonoćno unosio boce sa kiseonikom i pomagao medicinskom osoblju i bolesnicima u kovid centru Novi Pazar. Jednom prilikom je davao veštačko disanje ženi iako je znao da je pozitivna na koronavirus.

Senad Dautović je jedan od mnogobrojnih volontera koji su tih dana radili sve kako bi zdravstveni sistem u Novom Pazaru mogao da funkiconiše i kako bi bolesnici dobijali sve ono što im je neophodno.

Senadova priča je, ipak, posebna jer njegov podvig zadivio mnoge.

Senad kao volonter unutar Kovid Centra Foto:Facebook

„Tih dana, u jeku pandemije dok sam volontirao hitna služba dovezla je staricu koja je bila u lošem stanju, preuzeo sam da je odvedem na odeljenje, svakako sam bio u skafanderu i punoj opremi, međutim gušila se i ostajala povremeno bez svesti“, priča Senad i zastaje da obriše suze jer ga sećanje na taj događaj izuzetno pogađa.

„Jednom rukom sam joj držao glavu podignutu, gurao je na kolicima i govorio joj da se ne plaši, da će biti dobro i sve vreme sam je tešio. Senko Župljanin, fotograf i jedan od vođa volonterske brigade, bio je sa mnom. Dovezao sam je do lifta kolicima, a onda sam je u liftu potpuno izgubio, plakao sam sve vreme jer jedina moja želja u tom trenutku je bila da joj pomognem“ seća se Senad.

Dok priča o ovom slučaju Senad je sve vreme briše suze sa lica jer mu je, kako kaže, tada kroz glavu samo proletela misao da će ako joj ne pomogne žaliti celog života.

„Skinuo sam masku i krenuo starici davati veštačko disanje, usta na usta, a Župljanin je pokušavao naći lekare ili medicinske sestre. Video sam da je počela da diše posle ukazane pomoći, tad sam glasno dozivao medicinsku sestru i dali smo joj kiseonik, došla je konačno sebi, ja sam joj još uvek držao glavu. Taj trenutak je prosto neopisiv, u meni se mešala i tuga i sreća jer sam uspeo spasiti nečiji život. Izašao sam i plakao kao malo dete jer sam znao da je to nečija majka, sad kad pomislim na to, isto bih učinio i ako sam i tada znao da je pozitivna na kovid“ ističe Senad.

Senad ima 33 godine, sa porodicom živi kao podstanar i trenutno je bez posla. Jedno vreme je radio u lokalnoj firmi za obezbeđenje objekata, ali ubrzo je otpušten.

Nakon podrške građana na društvenim mrežama i kampanje koja se vodila u lokalnim medijima, vraćen je na posao, ali nažalost, samo kako bi se zaustavila medijska kampanja, jer je opet dobio otkaz.

„Moja namera je da Allah bude zadovoljan mojim delima. Verujem da će mi on pomoći. Baš kao što sam ja bio poslan da u tom trenutku dam veštačko disanje toj ženi tako će doći trenutak i da ja dobijem stalni posao i da mogu mirno da spavam“ veruje Senad.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare