Foto: Kinexon/Promo

Kompanija Henkel prošle godine je u Poljskoj testirala anti-kovid senzore koji imaju za cilj da pomognu radincima da drže propisnu distancu i zahvaljujući tome izbegnu infekciju koronavirusa. Ipak, kako kažu za Nova.rs iz Henkela, ova tehnologija nije uvedena ni u jednoj fabrici u Srbiji, niti je u planu.

Nova.rs juče je prenela da je Henkel odlučio da uvede drastične futurističke anti-kovid senzore za zaposlene, koji pište i svetle kada im se neko previše približi i to nakon što je u Henkelovoj fabrici u Srbiji došlo do zaražavanja zaposlenih koronavirusom.

Kada se desetina radnika zarazila koronom u njihovoj fabrici u Srbiji prošlog proleća, fabrika je zatvorena na dve nedelje uz milionske gubitke, rekao je Njujork tajmsu Volfgang Veber, menadžer u Henkelu, što je preneo je portal.

Povezane vesti:

Dalje je navedeno da je posle epidemije u srpskoj fabrici Kinekson ponudio Henkelu priliku da testira varijaciju njihove tehnologije – SejfZon. U pitanju je lagani senzor koji se nosi na ručnom zglobu poput sata ili oko vrata kao propusnica. Senzor pišti i svetli ako drugi senzor prekorači dozvoljenu distancu određen period vremena. Henkel je pristao da isproba SejfZon (Bezbednu zonu).

Na pitanje Nova.rs iz Henkela odgovaraju da pomenuta tehnologija nije uvedena ni u jednoj fabrici u Srbiji, niti je u planu.

„Ono što možemo reći jeste da je Henkelova fabrika koja se nalazi u Raćibožu (Raciborz) u Poljskoj prošle godine testirala ovu tehnologiju. Ova tehnologija nije testirana u Srbiji“, navode. Iz Henkela ističu „da tvrdnja da je došlo do masovnog zaražavanja u fabrici u Srbiji nije istinita“.

„Takođe, skrećemo pažnju da ste loše preveli rečenicu u kojoj se navodi „dozen of workers“, što u prevodu znači desetina radnika“, naveli su. Međutim, nisu negirali da je zaraze bilo:

„Potvrđujemo da smo, kao i druge kompanije,od početka pandemije do danas, imali kolege koji su bili zaraženi koronavirusom, te da su se svi uspešno oporavili i da nikakvog masovnog zaražavanja nije bilo.“

Kako smo ranije preneli, Henkel je testirao sistem na kompletnom osoblju u fabrici u Raciborcu u Poljskoj, gde 250 ljudi radi u tri smene na proizvodnji i pakovanju deterdženata za centralnu Evropu.

Senzori su bili programirani tako da se uključe ako dve osobe stoje udaljene manje od 1,5 metar duže od pet sekundi, a radnici su rekli da su se lako navikli na nošenje rukavica kao i da im je to zaista pomoglo da drže propisanu distancu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare