Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zdrav seksualni život je jedan od preduslova za dugovečnost, po preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Gradski zavod za javno zdravlje je nedavno objavio savete koji bi trebalo da pomognu ženama u prevenciji mnogih hroničnih oboljenja.

Prema svetskoj zdravstvenoj organizaciji oko 4.7 miliona žena je umrlo pre 70 godine od nezaraznih bolesti. Većina njih u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Do prevremene smrti su dovele posledice saobraćajnih nezgoda, upotreba duvana, zloupotrebe alkohola i droga, ali i gojaznost. Preko 50% žena u Evropi ima prekomernu telesnu težinu.

Fizička aktivnost, izbalansirana ishrana i izbegavanje gore navedenih štetnih navika su samo pola koraka ka potpunom fizičkom i psihičkom ozdravljenju. Među uobičajenim savetima za poboljšanje kvaliteta života, Zavod daje i savete kako da umanjimo stres i rasteretimo sebe, te kako da poboljšamo svoj seksualni život – ispostavlja se da je to jednako važan faktor.

„Niz fizičkih, psiholoških, interpersonalnih i društvenih faktora utiče na seksualno zdravlje žene, koje predstavlja važno pitanje u životu svake žene. Zaštita od polno prenosivih infekcija, pronalaženje odgovarajućeg načina kontrole rađanja ili planiranja porodice i obavljanje redovnih ginekoloških pregleda, čine osnov za zdrav seksualni život koji sa sobom nosi mnoge benefite. Žene sa zdravim seksualnim životom imaju manji rizik od kardiovaskularnih događaja – visokog krvnog pritiska i srčanog udara“, istaknuto je na sajtu Zavoda.

Gradski zavod je dobro primetio užurbanost i stres koji često može da bude preplavljujući i zato žene upućuje da obrate posebnu pažnju na mentalno zdravlje pored redovnih pregleda dojki i poseta ginekologu koji su imperativ ukoliko želimo da vodimo računa o našem zdravlju.

***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar