Ovih dana ima malo situacija koje su teže od odlaska u neku od beogradskih kovid ambulanti, u kojima se i duže od pet sati čeka na pregled ili kontrolu. Ekipa Nova.rs obišla je voždovačke ambulante i uverila se u gužve i redove koji su ovde već nedeljama uobičajena pojava, a pacijenti, umorni i nervozni, čekaju svi zajedno, bez obzira da li su testirani pozitivno na koronu ili tek čekaju test, da li imaju temperaturu ili su samo bili u kontaktu sa zaraženim, da li su vakcinisani ili nisu, nema odvajanja. Svi su tu, u gomili, dok virus među njima zlokobno kruži.

Ispred ambulante u Ulici Vojvode Stepe, zatekli smo dramatičnu sliku. Starijeg gospodina, koji teško hoda i trese se od temperature, izvodila je iz zgrade žena, čije su oči bile pune suza.

„Ovo je moj tata i ima temperaturu već nedelju dana. Čekamo ispred ambulante od sedam sati ujutru, i sada u 12 smo konačno stigli na red, da bi nam unutra rekli da neće da mu urade test na koronavirus, jer mu je knjižica istekla pre dva dana! Doktor ga je pregledao, ali test neće da mu rade. Besna sam i ne mogu i neću da ćutim na ovu sramotu i bezobrazluk. Niko ne može da overi knjižicu umesto njega, a on nije u stanju sad da ide u PIO fond i u banku po penzioni ček, jer jedva stoji i teško diše. Inače primio je rusku vakcinu. Rekli su mi da ga odvedem u privatnu laboratoriju da tamo plati i uradi test, pa da donesemo rezultat. Nemam reči, ovo je užasno“ priča ćerka penzionera Čedomira Alavanje (70), kojeg su u teškom stanju maltene izbacili iz ambulante.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je pokušala da mu overi knjižicu, ali bezuspešno.

„Bila sam juče u Nemanjinoj, ali tamo su mi tražili njegov penzioni ček. Onda sam otišla u banku gde nisu hteli da mi ga daju. Sad ga vodim privatno u laboratoriju da uradi test koji ćemo morati da platimo. Sa rezultatima ćemo doći ponovo u kovid ambulantu da vidimo da li će nas uopšte primiti, i da li će mu dati neku terapiju, ili će ga ostaviti ovako da se muči.“

Po kiši, i na suncu, pacijenti stoje napolju, ispred ulaza u kovid ambualntu, i čekaju, pet sati mininum.

„Bila sam juče i dugo sam čekala. Došla sam ovde u 10 sati, a primljena sam posle tri popodne. Bila sam trideseta u redu. Urađen mi je pregled, i uradila sam nalaze, danas opet čekam, da vidim rezultate. Zamolila sam da neko drugi dođe po rezultat, jer se ja loše osećam, ali su mi rekli da to moram biti ja, niko drugi. Primila sam dve doze vakcine, sad ću i treću. Zbog korone sam mnogo kašljala, ali nije bilo drugih simptoma. U mojoj porodici svi smo vakcinisani, ali svakako moramo da se čuvamo“ kaže Dragica Živojinović (64), sa kojom smo razgovarali ispred kovid ambulante.

Nisu svi koji čekaju u redu pozitivni na koronavirus, tu su zbog kontakta sa zaraženim, da provere svoje zdravstveno stanje. Međutim, čekaju na istom mestu sa pozitivnim pacijentima, koji kašlju i žale se na povišenu temperaturu.

„Moja supruga ima koronu, pa sam juče došao na pregled. Čekao sam tri sata. Onda sam jutros bio na testiranju, i da uradim nalaze krvi. Negativan sam, ali moram ovde da čekam sa ostalim pacijentima. Rekli su mi da dođem da pogledaju nalaze. Primio sam jednu dozu fajzer vakcine, a 26. septembra treba da primim drugu, sad ću sa lekarom videti da li smem“ kaže Ivan Radenković.

U „čekaonici“ ispred ambulante, pod krošnjom drveta u hladovini, od virusa se kriju negativni pacijenti koji su došli na pregled.

„Sin je pozitivan na koronu. Došao sam na pregled jer zajedno živimo. Plašim se da ću pre ovde dobiti virus nego kod kuće. Svi ovde zajedno čekamo, a nismo svi zaraženi. Trebalo bi pacijente nekako odvojiti. Nisam vakcinisan, ali mislim da treba da se vakcinišemo. Prvo ću da uradim test na antitela, pa onda vakcina“ rekao nam je Dragan Todorović (65), penzioner.

U Krivolačkoj ulici, u još jednoj kovid ambulanti, gužve su toliko velike, da su se pacijenti sami organizovali kako da sebi olakšaju.

“Ovde sve ide jako sporo. Nije mi jasno zašto, kad unutra ništa i ne rade, samo upute na test i u laboratoriju, a jedan pacijent ostaje i duže od pola sata. S obzirom da kovid ambulante nemaju nikakvu organizaciju, mi smo se sami dogovorili kako da sebi pomognemo. Napravili smo grupe od po 10 ljudi. Kad ujutru od sedam dođe prvih 10, oni predaju knjižice, pa čekaju, onda dođe drugih 10, preda knjižice, i oni odu, pa se vraćaju kasnije da ne bi pravili gužvu. I tako sve po 10 ljudi. Evo do 12 sati danas, bilo je 16 gupa, znači skoro 200 ljudi, a ambulanta radi do 22 sata. Mnogi koji juče nisu stigli na red, došli su jutros ponovo. Bila sam u izolaciji, imala sam koronu, a sad čekam kontrolu. Nisam vakcinisana, ali planiram da se vakcinišem“ ispričala nam je Jovana Đukić (37).

Nisu svi, međutim, besni na organizaciju u kovid ambulantama.

„Mislim da lekari ovde rade najbolje što mogu. Sumnjali su da imam koronu, ali se ispostavilo da sam negativan. Svakako su me uputili da snimim pluća i uradio sam test i krvnu sliku. Bio je to malo teži bronhitis. Došao sam na kontrolu. Vakcinisan sam i apelujem na sve ljude da se što pre vakcinišu jer je to jedini način da se izvučemo iz ovoga”, kaže Dušan Filipović (65).

U Srbiji je juče preminuo 41 pacijent s koronom.

U kovid bolnici u Batajnici u poslednjih pet dana bitku s koronavirusom izgubilo je petoro mladih nevakcinisanih, od kojih je najstariji imao 26 godina, a nisu imali pridružene bolesti, izjavila je direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare