Foto: Nova.rs

Skup desničarske organizacije "Narodne patrole" koji je održan danas u parku ispred Ekonomskog fakulteta, a na kome su oni najavili proterivanje migranata, završen je bez incidenta nešto posle 18 časova odlaskom prvo pristalica Radikalne levice, a onda i desničara. Zbog ovog skupa u parku, osim jakih snaga policije i Žandarmerije, nije bilo nijednog migranta. Skup su obeležile provokacije i uzvikivanje parola dve suprostavljane strane između kojih je bio kordon policije.

Jake snage Žandarmerije pod punom opremom za razbijanje demonstracija, 15 policijskih vozila i pripadnika policije, nešto pre 17 sati već su se nalazile u parku kod Ekonomskog fakulteta, gde su  desničarske grupe najavile da će „očistiti“ zonu parka od migranta.

Na skupu se okupilo oko stotinu pripadnika desničarskih grupa, kojima su prolaz u park onemogućile jake snage policije. Desničari su sa sobom na skup dovezli razglas preko koga su puštali muziku, a kasnije se okupljenima obratio lider pokreta Damjan Knežević.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U park su stigli i pripadnici Radikalne levice koji su stali preko puta desničara, a između njih postavljena je policija koja je sprečila da dođe do sukoba.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Milena Repajić, članica predsedništva stranke Radikalne levice izjavila je za vreme skupa za Nova.rs:

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ovde smo zato što država ne radi svoj posao, jer kad bi radila onda ne bi bilo potrebe da se okupljamo ovde i da sprečavamo divljački pokušaj čišćenja parka od strane desničara“, rekla je ona.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, razgovor je obavljen između policijskog kordona jer policija ne dozvoljava prilaz jednoj i drugoj grupi.

Damnjan Knežević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reporter Nove.rs tokom protesta obišao je ceo park ali migranata, zbog kojih su se desničari okupili danas, nije bilo nigde.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Desničari su na protest doneli velike transprante na kojima piše „Narodna patrola“ i „Kosovo je Srbija“, „Nema predaje“ i transparent na engleskom jeziku „Migrants are not wellcome“. Okupljeni desničari nosili su i crne četničke zastave sa porukom „Sloboda ili smrt“.

Inače, pristalice Radikalne levice prozivali su desničare i međusobno razmenjivali poruke poput, „smrt fašizmu i kapitalizmu“ sa jedne, odnosno „bando crvena“ i „ustaše“ sa druge strane.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pristalice levičarskih pokreta pozvali su suprotnu stranu da isključe razglas kako bi mogli da se međusobno nadvikuju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Iako problemi postoje, ne bi trebalo da se rešavaju na ovaj način, a oni koji postavljaju ovakve zahteve (desničari) mislim da su neartikulisani i da ovo nije način na koji trebaju da se bore za ono što žele“, rekao je za Nova.rs jedan od stanara okolnih zgrada.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stigle i „Komšije iz okruženja“

Deo stanara okolnih zgrada koji su se predstavili kao „Komšije u okruženju“ ušli su u verbalnu raspravu sa levičarima. Oni su skup desničara opravdali stavom da država ne funkcioniše i da oni moraju da stvar uzmu u svoje ruke.

Dobrica Veselinović iz pokreta“Ne davimo Beograd“ rekao je da je mnogo važno pokazati solidarnost:

„Ovaj narod je prošao kroz slične stvari kao i migranti, pa bi trebali da pokažu razumevanje za njih. Desničari nisu lice Srbije i to nije većina u Srbiji“.

Lider „Narodnih patrola“ Damjan Knežević, rekao je na skupu da će oni „počistiti sva dvorišta“, da ljudi imaju pravo na građansko hapšenje i samoorganizovanje, kao i da će oni organizovati „Narodne patrole“ širom zemlje i da će napraviti aplikaciju  koja će pratiti kretanje migranata širom Srbije.

Damnjan Knežević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pripadnici Radikalne levice, su nešto pre 18 časova, napustili skup u parku kod Ekonomskog fakulteta uz pratnju policije, a ubrzo za njima su otišle i pristalice desničarskih organizacija.

Podsetimo, organizacija „Narodne patrole“ poslednjih nekoliko dana preko društvenih mreža najavljivala je akciju „Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta“ , uz sliku tog mesta u kojem se obično mogu videti migranti i tražioci azila, pozivajući na njihovo proterivanje iz parka. Kao protivskup, dolazak su najavili i pristalice više levičarskih organizacija, uz poruku „Čaj solidarnosti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare