Foto: Nova.rs

Na neparan datum u mesecu, kada Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj nije dežurna, hodnici, odnosno čekaonice, potpuno su neprohodni, a najmlađi pacijenti, njihovi roditelji, ali i lekari, bore se za vazduh u gužvama, koje se ne smanjuju bez obzira na dežurstvo. Za to vreme zemljište predviđeno za objekat dečje bolnice “Tiršova 2”, koja je trebalo da bude gotova još pre devet meseci, čeka novi tender za izgradnju, jer je “najnoviji”, raspisan još 12. jula 2023. godine, Ministarstvo za javna ulaganja nedavno obustavilo “zbog nepredviđenih okolnosti”.

Sa bebom u naručju, starom tek tri meseca, otac sedi na plastičnoj stolici u hodniku širokom jedva nešto više od metra, okružen desetinama ljudi sa bolesnom decom, koja čekaju pregled. Mališani svih uzrasta, sa najrazličitijim virusima, guraju se u hodniku, koji je, zapravo, improvizovana čekaonica.

Foto: Nova.rs

“Uđemo sa jednom dijagnozom, izađemo sa pet. Ovo je treći put od početka godine da dolazim sa detetom, smrkne mi se pred očima kad nas upute ovamo. Posebno kad su dežurni, nema mesta da se sedne, dete mi je pod visokom temperaturom, ali većina ih je u istom stanju, tako da ovde nema prioriteta. Čekaonica je neuslovna, nema svetlosti, vazduha, virusi se mešaju, ali nemamo gde drugo da idemo. Gušimo se, ovom gradu treba hitno nova bolnica za decu, ali državu to ne zanima”, kaže Marija, sa kojom smo razgovarali u Tiršovoj, dok je sa četvorogodišnjom ćerkom čekala pregled kod pedijatra-pulmologa.

Godinama čekamo novu bolnicu

Mali pacijenti i njihovi roditelji mimoilaze se sa lekarima i ostalim medicinskim osobljem, koje svakodnevno bije bitku sa gužvom i bolnicom u čijim ambulantama, sobama i hodnicima, jedva mogu da se okrenu.

Foto: Nova.rs

“Čekamo. Nadamo se, jer nada poslednja umire. Obećavaju nam tu novu bolnicu već godinama, ali nikako da radovi ozbiljno krenu, pa onda ne znamo ni kad će biti privedeni kraju. Žao nam je dece i njihovih roditelja. Gledamo ih svaki dan kako se guraju u uskim hodnicima, u sobama su takođe gužve, ali nemamo drugog izbora”, kaže za Nova.rs jedna od doktorki u Tiršovoj.

Foto: Nova.rs

Sa druge strane, plac “Tiršove 2”, na kome su odavno izvedeni pripremni radovi, a glavni se odlažu na neodređeno, čeka novi tender, a bajku o novoj dečjoj bolnici slušamo već osam godina.

Na placu predviđenom za novu bolnicu, jasno piše datum početka izvođenja radova: 11.10.2021., dok je datum završetka izvođenja radova: 25.07.2023.

Foto: Nova.rs

Međutim, na ovom zemljištu, sačekaće vas samo velika rupa i mnogo prašine.

Početak izgradnje „uskoro“

Naime, Ministarstvo za javna ulaganja obustavilo je tender za izgradnju “Tiršove 2”, koji je raspisan 12. jula prošle godine, a na koji su zainteresovani izvođači ponude mogli da dostave do 14. septembra.

Foto: Nova.rs

Na naše pitanje, ovom ministarstvu: Kada konačno možemo da očekujemo početak izgradnje?

Odgovor je: “Uskoro!”

“Ne bih da predviđam kad, niti da određujemo rok početka ili završetka radova, jer smo do sada to radili, pa smo pomerali. Reći ću samo da će biti uskoro. Ne želim da kažem hop, pre nego što skočim. Izgradnja objekta počeće uskoro, to je sve što mogu da kažem. Iskrsle su nam nekakve okolnosti koje nije bilo moguće predvideti. Ponuđena je veća cena za radove nego što je to procenjeno, a sad radimo na tome da ceo zaplet dobije epilog u najskorijem periodu”, kaže za Nova.rs Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Marko Blagojević Foto:TANJUG/ MARKO ÐOKOVIĆ

Naime, na poslednji raspisani tender je, kako se može videti u Odluci o obustavi postupka, stigla jedna ponuda, ali je ona bila neprihvatljiva jer je ponuđena cena za ovaj posao bila veća od procenjene vrednosti (posao je bio procenjen na 11,2 milijarde dinara odnosno oko 95 mil EUR). Jedinu ponudu na tenderu dostavio je konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović. Ova ponuda je formalno ispunjavala uslove tendera, odnosno konkursne dokumentacije, ali je ocenjena kao neprihvatljiva zbog ponuđene cene, koja je za gotovo četiri milijarde dinara bez PDV-a viša od procenjene vrednosti radova, piše eKapija.

Pomeranje rokova u nedogled

Podsetimo, izradnja nove zgrade klinike u Tiršovoj aktivno se najavljuje još od 2017. godine, kada je tada kao premijer Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i izgradnju Tiršova 2.

Foto: Nova.rs

Euforija oko nove dečje bolnice pojačana je u jesen 2021. kada je bivši gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić svečano najavio početak radova i njihov završetak u prvim mesecima 2024. godine, da bi predsednik države Aleksandar Vučić u maju 2022. izjavio da će zgrada biti gotova 2025.

Čovek koji “upravlja novcem”, Marko Blagojević, u martu 2023. je sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Karlom Montičelijem potpisao sporazum o grantu u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečje bolnice „Tiršova 2“, a tada je svečano poručio da ćemo na vrata nove Dečje klinike ući do kraja 2026. godine.

Foto: Nova.rs

Za Nova.rs Blagojević je 5. juna 2023. najavljivao početak izgradnje novog objekta.

Pročitajte još:

“Pripremni radovi traju već godinu dana i još su u toku. Čekamo trenutak kada će moći da se uključe izvođači, a to će biti kada završimo administrativni deo oko dobijanja građevinske dozvole, koju očekujemo svaki dan. Onog trenutka kada raspišemo nabavku za izvođača, videćemo na horizontu početak izgradnje objekta”, samouvereno je još tada izjavio ministar.

Investicija vredna 117 miliona

Bivši gradonačelnik dr Radojičić, je 2021. najavio da će čak prva faza izgradnje “Tiršova 2” trajati 210 dana.

On je tada naglasio da je u vreme kralja Petra II i kraljice Marije, kada je 1936. godine građena prva dečja klinika, to bio najznačajniji događaj u Evropi, a da će nova zgrada biti gotova 2024. godine.

Foto: Nova.rs

Njegova vizionarska predviđanja srušio je 30. maja 2022. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da će radovi biti završeni najkasnije do početka 2025. godine, a tom prilikom je obišao gradilište sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiem i naglasio da će Dečja klinika „Tiršova 2“ biti „prvoklasna ustanova“. Varheji je tada istakao da Evropska unija nikad nije podržala veći projekat u zdravstvenoj infrastrukturi i da očekuje da će deca u Srbiji imati najbolju zdravstvenu zaštitu u Evropi. Od tada je prošlo dve godine.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

Ova projektna investicija vredna je 117,2 miliona evra, a ukupna vrednost građevinskih radova procenjena je na oko 95 miliona evra. Planirano je da kompleks ima više od 57.000 kvadratnih metara, od čega je 36.000 kvadrata medicinskog prostora sa osam najsavremenijih operacionih sala. Preostalih 21.000 kvadata biće garaža sa 550 parking mesta, namenjenih zaposlenima i pacijentima. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta, od kojih je 37 na intenzivnoj nezi, koji će biti raspoređeni u 154 sobe, a cela zgrada će imati 11 spratova.

I dok traju previranja oko tendera, obolela deca nastavljaju da se guše u improvizovanim čekaonicama i skučenim sobicama, boreći se za kiseonik.

***

BONUS VIDEO: Oglasio se direktor Tiršove o stanju ranjene devojčice: Vitalno je ugrožena, reč je o teškim povredama mozga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare