skener mozga
Foto: EPA/KAI FOERSTERLING

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Forumom pacijenata Srbije osnovaće Radnu grupu za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata.

U saopštenju Foruma navodi se da je cilj radne grupe da sagleda koji su najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju i da predloži rešenja koja bi ubrzala ili skratila vreme do početka lečenja.

Forum je dodao da nastoji da onkološki bolesnici dobiju prioritetan status, pre svega u dijagnostici, takozvani „brzi prolaz“ kroz zdravstveni sistem.

„Pored toga, nastaviće se sa podizanjem svesti o neophodnosti redovnih preventivnih pregleda kroz ojačavanje već započetih skrining procedura, edukaciji lekara na primarnom nivou kako bi na vreme prepoznali simptome maligne bolesti, kao i uvođenje što većeg broja digitalizovanih usluga i procedura koje bi dovele do pojednostavljivanja i ubrzavanja procesa lečenja“, piše u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je Srbija u samom vrhu Evrope po smrtnosti onkoloških pacijenata zbog čega maligni bolesnici nikako ne smeju biti zanemariti, iako pandemija još traje.

„Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih bolesnika ima mnogo više, ne potcenjujući kovid, sa kojim moramo da naučimo da živimo. Država će ulagati u kapacitete za lečenje onkoloških pacijenata, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti“, dodao je on.

Karcinomi su odgovorni za umiranje više od osam miliona ljudi širom sveta godišnje, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu.

„I ove godine 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka, Srbija dočekuje na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću“, navodi se u saopštenju Foruma.

Bonus video – Da li su onkološki pacijenti tihe žrtve pandemije?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar