Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da, iako je Pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova izmenjen tako da Srbija može da uvozi lekove iz zemalja van Evropske unije, njih i dalje mora da odobri Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Kriterijum za izbor zemalja iz kojih može da se uveze neregistrovani lek je članstvo te zemlje u nekoj od relevantnih međunarodnih organizacija koje primenjuju iste standarde u proizvodnji, što garantuje da je proizvođač leka kontrolisan po istim kriterijumima i pravilima kao da je u zemlji EU“, rekla je Grujičić za današnje Večernje novosti.

Odluka o izmeni pravilnika, kako bi bile sprečene periodične nestašice lekova, prema rečima ministarke, pokušava da se „zlonamerno protumači“ izjavama ; da će uvoz biti vršen samo iz Indije, Rusije i Kine.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovde se ne radi samo o tim zemljama, već su na spisku i Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Kanada“, kazala je Grujičić.

Ministarka je navela da je do izmene pravilnika došlo kako bi zdravstveni sistem bio potpuno spreman na eventualne nestašice lekova.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar