Grip produžio raspust, vrtići i dalje rade

Društvo 14. feb. 202015:19 > 27. feb. 2020 23:27
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo prosvete odlučilo je da se u školama u centralnoj Srbiji raspust produži do 24. februara zbog epidemije gripa. Istovremeno, u Vojvodini je doneta odluka da se zatvore i vrtići.

autor: Bojana Milovanović

Kada je reč o predškolskim ustanovama u centralnoj Srbiji odluka o radu vrtića donosi se na lokalnom nivou. Zbog toga različit tretman imaju predškolci u Vojvodini i ostatku Srbije.

U Predškolskoj ustanovi „Dečiji dani“, u beogradskoj opštini Stari grad kažu da situacija nije alarmantna.

„Broj dece je smanjen i svakoga dana nam dolazi 60 odsto upisanih. Ipak, različiti su razlozi zbog kojih deca ne dolaze, nije samo grip, mnoga deca su na putovanju i raspustu zajedno sa svojom braćom i sestrama školskog uzrasta“, rekla je za Nova.rs Jadranka Spasić, odgovorna sestra u toj predškolskoj ustanovi sa oko 2.200 upisanih mališana.

Kaže da se za razliku od osnovnih i srednjih škola u vrtićima preduzima veći nadzor i kontrola, jer je reč o mlađoj i osetljivijoj deci. Takođe, tvrdi da se preduzimaju i sve higijenske zaštitne mere.

„U svakodnevnoj smo komunikaciji sa nadležnim gradskim sekretarijatima, sa gradskim i republičkim zavodom za javno zdravlje. Pratimo njihove instrukcije“, kaže Spasić.

Ona smatra da bi zatvaranje vrtića predstavljalo veliki problem za roditelje koji rade i u tom trenutku ne bi znali kome da ostave svoju decu na čuvanje.

„Treba voditi računa i o tom ljudskom aspektu. Ima roditelja koji rade i po 10 sati, šta bi oni radili ako bismo zatvorili vrtiće“, pita se sagovornica Nova.rs.

grip vrtići škole
Foto: Screenshot N1 / Zoran Radovanović, epidemiolog

I epidemiolog Zoran Radovanović smatra da bi odluka o zatvaranju vrtića u „crno zavila“ na stotine hiljada roditelja koji moraju na posao.

„Situacija nije alarmantna, da bismo morali tako nešto da preduzimamo, ovo je standardan sezonski grip. Zatavaranje vrtića je mera koja se preduzima u slučaju pandemija ili ozbiljnijih zaraza, kao što je SARS“, kaže Radovanović.

On dodaje da zatvaranje škola, može eventualno da spreči moguću preopterećenost zdravstvenih ustanova, ali da nema preveliki uticaj na sam tok epidemije.  

Škole same prave plan za nadoknadu časova

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu ističu da nakon prijavljene epidemije gripa u glavnom gradu (5. februara), pomno i redovno prate situaciju i da nema razloga za zabrinutost građana. 

Sa druge strane, u Ministarstvu prosvete vode računa o tome kako će nakon produženog raspusta đaci nadoknaditi propušteno gradivo i to što umesto 18. u školu kreću kreću 24. februara. 

Za portal nova.rs u tom Ministarstvu napominju da svaka škola treba da sačini individualni plan, a na raspolaganju su sažimanje gradiva, dodatni časovi ili nastavne subote.