Grčka
Grčka granični prelaz Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Aplikacija grčkog Ministarstva digitalne uprave koja je zvanično u upotrebi od petka, ne prepoznaje QR kodove na digitalnim zelenim sertifikatima koji su turisti iz Srbije dobili preko portala e-uprava.

Ovo je nedavno stvorilo probleme srpskim turistima u lukama Tripiti i Uranopoli na Halkidikiju, zbog čega se oglasila i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je za N1 potvrdila da je ministarstvo upoznato sa problemom i da se radi na rešavanju, i dodala da zvanično sa drugih mesta nisu stizale prijave o neispravnim kodovima.

Međutim, dopisnica portala Nova.rs se nedavno tokom odmora u Grčkoj, u gradu na obali Jonskog mora (Parga) i sama uverila da su srpski QR kodovi sa „kovid pasoša“, koji je bio neophodni dokaz o kompletiranoj imunizaciji protiv virusa COVID-19, bili neupotrebljivi.

Naime, Grčka je od petka, 16. jula, između ostalog dozvolila i rad noćnih klubova i barova u zatvorenom, ali pod uslovom da gosti lokala sede, kao i da pre ulaska obezbeđenju pokažu kod sa dokazom o vakcinaciji.

Pročitajte još:

Upravo u noći između petka i subote, aplikacija koju su koristili radnici obezbeđenja na ulazu u poznati noćni klub u Pargi je prilikom očitavanja koda sa dva naša digitalna sertifikata pokazivala „NOT VALID“.

Na pitanje dopisnice Nove da li je možda trebalo da preko nekog grčkog sajta dobijemo kod na osnovu naših podataka i sertifikata, odgovorili su da tako nešto ne postoji, kao i da je aplikacija grčke Vlade ista za sve.

„Ako imate neke vakcinisane prijatelje iz Grčke koji neće dolaziti večeras, neka vam pošalju kodove, nas to ne zanima, i pustićemo vas“ – rekli su nam iz obezbeđenja.

Na komentar da to ne želimo da radimo jer imamo validne sertifikate, pustili su nas u lokal nakon kraće diskusije, uz „uputstvo“ da sve to objasnimo policiji ako nas nešto pita.

Inače, na samom ulazu u Grčku, carinici nisu tražili takozvani PLF obrazac, već su samo očitali pasoše.

Ipak je primetno da se propisane mere u Grčkoj poštuju, te je i tokom ekskurzija brodom obavezno nošenje zaštitnih maski, ali na nekim manjim brodovima to „važi“ samo dok se ne napusti luka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare