FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/ bg

U saopštenju gradske uprave navedeno je da je žalba nevladine organizacije "Svet i Dunav" Direktoratu Bernske konvencije, evropskom telu koje se stara o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, dobila status stend baj (na čekanju), koji "ne podrazumeva zaustavljanje projekta, niti zabranu gradnje, već samo dostavljanje dodatnih informacija i dopunjenog izveštaja".

Kako se navodi, „u odgovoru iz Direktorata Bernske konvencije od Ministarstva zaštite životne sredine traženo je da dostavi vremensku dinamiku radova i mere ublažavanja efekata prema Izveštaju o strateškoj proceni uticaja, kao i mapu područja na kojem je planirana izgradnja mosta, koju je Ministarstvo već dostavilo u prilogu odgovora na žalbu“, prenosi 021.

Dodaje se da je „naglašeno da nevladina oprganizacija ‘Svet i Dunav’ treba da pojača saradnju sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, uz obavezu dostavljanja tačne lokacije ugroženih vrsta koje su u žalbi naveli da se navodno tamo nalaze, kako bi dokazali svoje navode iz žalbe“.

„U odgovoru na žalbu Direktorata Bernske konvencije, nije zatražena obustava radova na izgradnji mosta, već samo dodatna pojašnjenja informacije vezano za izgradnju mosta. Postupak izgradnje mosta je u potpunosti usklađen sa propisima i transparentan, a Grad Novi Sad će, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, dostaviti dopunu dokumentacije i novi izveštaj, u traženom roku, najkasnije do 31. januara“, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Prethodno je NVO „Svet i Dunav“, povodom odgovora Bernske konvencije, poručila da bi „pripremni radovi koji su odobreni Koridorima Srbije 15. septembra ove godine morali da budu zaustavljeni“.

„Puko negiranje nepotpisanog odgovora iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, po navedenim tačkama žalbe prepuno je neistinitih informacija, nabrajanja studija koje nisu izvedene, kao i nabrajanje zakona i zakonskih regulativa koje zapravo nisu ispoštovane u slučaju usvajanja nacrta izgradnje četvrtog mosta obilaznice u Novom Sadu kao i pripremnih radova za izgradnju četvrtog mosta obilaznice u Novom Sadu“, navodi se u saopštenju NVO „Svet i Dunav“.

Ova nevladina organizacija ranije je uputila prigovor Bernskoj konvenciji da će radovima na izgradnji mosta biti ozbiljno ugrožena prirodna staništa na Šodrošu i Kameničkoj adi.

BONUS VIDEO Gde je nestao Dunav? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar