Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Građanske inicijative i Koalicija Otvoreno konkursima - OKO pozvali su danas Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo prosvete Srbije da preispitaju ocene predloga projekata objavljenih na listama vrednovanja i rangiranja, jer najmanje šest udruženja ne ispunjava ni formalne uslove konkursa.

Najmanje 13 udruženja menjalo je oblast ciljeva u svojim statutima neposredno pred raspisivanje konkursa, a polovina organizacija nema niti jedan kanal komunikacije sa javnošću i ciljnim grupama, te ne ispunjava ni minimalni uslov transparentnosti, navedeno je u saopštenju.

Predlažući ta udruženja za podršku tokom 2024. godine, dva ministarstva eksplicitno krše proceduru javnih konkursa, odnosno ne poštuju kriterijume za izbor programa koji se odnose na ljudske i tehničke kapacitete podnosilaca predloga projekata za realizaciju aktivnosti, naveli su Građanske inicijative i OKO.

Kako su ukazali, četiri javna poziva za podnošenje predloga programa za dodelu dotacija, u ukupnom iznosu od 215 miliona dinara, namenjenih za projekte porodično-pravne zaštite koja je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju objavilo 23. januara, zapravo su identična.

Ministarstvo prosvete objavilo je 7. i 8. marta rezultate dva javna konkursa – za podršku učenicima srednjih škola i studentima koja realizuju udruženja i za podsticanje preuniverzitetskog obrazovanja koja realizuju udruženja u 2024. godini.

PROČITAJTE JOŠ

Udruženja koja konkurišu za ta sredstava moraju obavezno dostaviti pregled dosadašnjih aktivnosti, ali od 95 udruženja koja očekuju finansijsku podršku Ministarstva prosvete, o aktivnostima njih 37 nije moguće pronaći trag pretragom podataka na internetu, njih 55 nema internet stranicu ili bilo ona nije u funkciji, 40 nema stanice na društevnoj mreži Fejsbuk, a 73 nema Instagram nalog.

Među njima je i 12 udruženja osnovanih u protekle dve godine, od kojih deset ne poseduje bilo kakve ljudske i finansijske kapacitete za sprovođenje projekta, navedeno je u saopštenju.

Praksa izmene statuta primećena je i kod udruženja koja su se prijavila na konkurse Ministarstva prosvete. Samo tokom 2023. godine 13 rangiranih udruženja promenilo je svoje statute u oblasti ostvarivanja ciljeva, saopštili su Građanske inicijative i OKO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar