Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija se držala kriterijuma Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svetske zdravstvene organizacije prilikom odluke o uslovima pod kojima će stranaci u nasu zemlju, kaže epidemiolog Branislav Tiodrović.

Upitan zašto je odlučeno da se uvede obavezan negativan PCR test za strance, ali ne i za naše državljane koji se iz tih zemalja vraćaju u Srbiju, Tiodorović je na konferenciji za novinare rekao da su ograničavajuće mere za ulazak stranaca uvedene u skladu sa situacijom u tim zemljama, a da se u slučjau naših državljana koji se vraćaju u Srbiju oslanja na njihovu samosvet i na to da brinu o svom zdravlju.

„U narednih nedelju dana ćemo pratiti i razmišljati o tome da li ćemo uvoditi mere. Ali za naše građane koji dolaze iz tih zemalja nećemo uvoditi mere“ rekao je on.

On je objasnio da su zemlje prema epidemiološkoj situaciji podeljene u nekoliko zona.

„Postoje takozvane crvene zone. Gde imaju 25 ili više obolelilh na 100 hiljada, u plavoj od 10 do 15 i onu najidealniju koja je ispod 10. U toj zoni se nalazi Mađarska, Norveška, Slovenija. Te zemlje obećavaju sigurnost. U plavoj je Hrvatska, za koju smo se ipak odlučili da treba da postoji negativan PCR test. Zemlje iz plave zone se moraju pratiti“ naveo je Tiodorović.

U crvenoj zoni su, kaže, Bugarska čiji držvaljani moraju da imaju PCR test za ulazak u Srbiju, a isti uslov je i za državljane Rumunije za koju navodi da u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i preminulih, kao i za držvaljane Severne Makedonije.

Tiodorović je rekao da se za državljane Crne Gore neće tražiti nikakav uslov za ulazak u Srbiju jer se u toj zemlji beleži pozitivan trend.

„Da li će Crna Gora promeniti svoj stav budući da traže PCR test i karantin, to ćemo videti“, kaže Tiodorović.

Na pitanje da li je ovo uvođenje restrikcija za ulazak stranih državljana zakasnelo, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je naveo da nije u pitanju zakasnela reakcija.

„Naši građani nisu ni mogli da idu u druge zemlje, a nismo ni imali veliki broj turista koji su dolazili u našu zemlju. Odavno govorimo da se napuštanjem zemlje povećava rizik od zaraze, to im ostavljamo da građani sami odluče da li će putovati“ rekao je Gojković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare