Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Od 18. septembra za građane Srbije važi poseban nadzor prilikom povratka iz zemalja sa povećanim brojem zaraženih koronavirusom. Na graničnom prelazu građani dobijaju zdravstveno upozorenje, u kome im se objašnjava cela procedura i šta su sve dužni da urade. Prvi korak koji bi trebalo da preduzmu nakon povratku u zemlju, jeste test samoprocene na Kovid-19. E, tu se stvar komplikuje - šta ako u međuvremenu morate ponovo da otputujete i ostanete u vakumu između vaše odgovornosti i tehničkih mogućnosti da budete savestan građanin?

Iz Kriznog štaba nam konstantno stižu upozorenja i poruke da broj zaraženih zavisi od toga koliko se pridržavamo mera. Ukoliko želimo da poštujemo sva pravila i preporuke, prvo što bi trebalo da uradimo, kada sa puta stignemo kući, jeste test samoprocene koji je dostupan na linku sa portala e-Zdravlje.

Navikli smo već na to da se u Srbiji uvek pojavi neki „bag“, pa nas je jedan čitalac obavestio o problemu koji ga je zatekao kada je pokušao da bude savestan građanin.

Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

„Postoji ‘bag’ kod testa samoprocene koji smo dužni da obavimo na sajtu e-zdravlje nakon povratka iz inostranstva. Naime, ja sam uradio test samoprocene po povratku sa odmora i juče je isteklo deset dana, kada je trebalo da se odjavim – i ja sam se uredno odjavio.

Pošto sam silom prilika morao ponovo za Crnu Goru, juče sam se opet vratio i trebalo je opet da se ponovo prijavim, ali softver to ne dozvoljava. Dakle, u istom danu nije moguće da se odjavite zbog prethodnog isteka deset dana i da se opet prijavite, ukoliko vam se to poklopi, a meni se to desilo, tako da sam potencijalno u problemu jer nisam mogao da se prijavim u onom zakonskom roku od 24 sata po ulasku u zemlju“, zabrinut je čitalac.

Odgovor o tome kako treba postupati kada se tako nešto dogodi, potražili smo od članova Kriznog štaba. Darija Kisić Tepavčević u kratkoj SMS poruci za naš portal, objašnjava da nije reč o ‘bagu’, kao i da, očigledno, nema razloga za zabrinutost.

„Nije bag. Jedan test samoprocene dnevno je omogućen, on nije u prekršaju. Ima 24 sata da se prijavi od momenta ulaska, pa može sutra to da uradi“, odgovorila je Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram