Foto: EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Maske su stigle i ima ih u svim apotekama, a u prva 24 sata od uspostavljanja jedinstvenog Kontakt centra za prijavljivanje svih zloupotreba u doba korona virusa primljeno je više od 160 predstavki građana.

Najveći broj pritužbi odnosio se na podizanje cena osnovnih životnih namirnica i medicinskih sredstava, rekao je za TV Prva šef jedinice za reformu inspekcije pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dragan Pušara.

Predstavke građani i privreda mogu uputiti inspekciji preko sajta inspektor. gov.rs, a pozivom na broj telefona 6350322 mogu dobiti pomoć operatera u popunjavanju formi predstavki koje će biti prosleđene inspekciji.

Pored pritužbi na podizanje cena osnovnih životnih namirnica i medicinskih sredstava, Pušara kaže da se građani žale i na neorganizaciju linijskog prevoznika kod privrednika, na najavu o smanjenju zarada, kao i na rad pojedinih maloprodajnih objekata.

Tako je, kaže, u selu Krčagovu otvoren manji tržni centar, po toj prijavi je odmah izašla inspekcija rada koja je taj centar zatvorila.

Na sajtu su, kako je rekao, postavljena i najčešća pitanja građana i privrede i odgovori , među njima i pitanja koliko košta maska u apotekama.
On je rekao da je maksimalna cena jednoslojne maske 120 dinara, a da se sada tržišna inspekcija suočava sa pokušajem da se ove cene obezbede na tržištu.

Upitan o raznim cenama maski i o tome da postoje maske koje se prodaju i za 1.200 dinara, Pušara je rekao da je tržište i dalje liberalno za one proizvode koji nisu pod striktnim merama Vlade Srbije.

„Osnova maska mora biti ponuđena po ceni koja ne sme biti veća od 120 dinara“, rekao je Pušara.

Kaže da se sve apoteke, i javne i prvatne, u velikoj meri pridržavaju propisanih mera Vlade i nema izdavanja veće količine maski od 10 komada.
„Maske su stigle i ima ih u svim apotekama. Pik krize kada se govori o maskama je iza nas“, rekao je Pušara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.