Protest građana: Probili ogradu investitora na Fruškoj gori

Društvo 19. sep. 202014:04 > 14:0824 komentara
Podeli:
Foto: 021.rs

Nekoliko stotina građanskih aktivista probilo je danas ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori, na parceli na kojoj radove izvodi vlasnica građevinske kompanije "Galens" Sanja Petrić.

Kako se može videti na snimcima sa društvenih mreža, više stotina gradjana okupilo se kod manastira Rakovac odakle su krenuli izbetoniranim putem prema vidikovcu Kesten u nameri da uklone ograde sa planinarske staze Rakovac-Zmajevac.

Učesnici protestne šetnje su potom zastali ispred metalne kapije koja se nalazi na stazi, presekli lance i otvorili je. Nedugo nakon prve razvalili su i drugu kapiju koja je bila postavljena na žutoj planinarskoj stazi.

„Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama u vezi sa napadima na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Krajnje je vreme da počnu da rade na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora“, rekla je okupljenima aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Povod za današnji skup je inspekcijska prijava u vezi blokade dva javna nekategorisana puta na Fruškoj gori, na trasi žute planinarske staze koja je u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine.

Staza je bila blokirana sa dve metalne kapije u ogradjenom delu Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić.

Kako je nedavno pisao Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću „Promist“ i jedan od stvarnih vlasnika kompanije „Galens Invest“, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

Zemljište duž Fruške gore, od beočinske do indjijske opštine, u poslednjih nekoliko godina kupovala je mahom od privatnih lica. Neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini. Za kratko vreme, s obzirom na to da je medju kupcima veliki broj privatnih lica, došla je u posed desetina hektara na području Fruške gore.

Prema pisanju VOICE-a, Sanja Petrić vlasnica je i parcela u Rakovcu u opštini Beočin, koje delom pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora. Ove godine kroz Nacionalni park je, na zemljštu Srpske pravoslavne crkve, kao i na njenoj parceli, izgradjen i betoniran šumski put, uz kršenje rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i bez potrebnih odobrenja ostalih nadležnih institucija.

Po navodima VOICE, put vodi do jednog od najlepših vidikovaca na Fruškoj gori oko kojeg je imanje Sanje Petrić.

„Pored toga, ogradjeni su hektari dela Nacionalnog parka, uključujući i vidikovac, i tako je planinarima, turistima i lokalnom stanovništvu onemogućeno korišćenje javnog dobra“, preneo je VOICE.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar