Foto: Shutterstock

Rezultati pilot studije koju je uradila Agencija za zaštitu životne sredine o uticaju industrijske zagađenosti na zdravlje stanovništva u Boru pokazuju da su stanovnici ovog grada značajno izloženi većem riziku od oboljevanja i umiranja od više vrsta raka osim tumora kože, a postoji i veći rizik smrtnosti od više drugih bolesti.

Među rezultatima pilot studije koja je sprovedena tokom 2018. i 2019. godine, a koju je objavio je Institut za javno zdravlje“Dr. Milan Jovanović Batut“, u okviru publikacija „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“, navodi se i da je značajno veći rizik oboljevanja od raka pluća registrovan i kod muškaraca i kod žena u Boru.

Opaža se, navedeno je u zaključcima, i da veći rizik uključuje oboljevanje od raka kolona i rektuma, pankreasa, bubrega, bešike, štitaste žlezde, Hodžkinovog i ne-Hodžkinovog limfoma, leukemije i mezotelioma.

Dodaje se da je analizom smrtnosti za sve uzroke smrti usled bolesti cirkulatornog sistema, respiratornih, digestivnih i urogenitalnih bolesti, primećeno je da postoji veći rizik od smrtnosti u Boru u skoro svim grupama.

zagađenje vazduha
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Veći rizik u umiranju kod oba pola registrovan je za sve bolesti i poremećaje, dijabetes melitus, bolesti respiratornog i cirkulatornog sitema, kao i za urođene deformacije, malformacije i hromozomske aberacije, navedeno je među rezultatima.

U pilot studiji o stanju u Boru navodi se da su dostupni podaci o kvalitetu životne sredine nedovoljni za praćenje zdravstvenog stanja stanovništva na kontaminiranim lokalitetima.

Navodi se da su utvrđeni nedostaci o nedovoljnom sprovođenju propisa i jasne podele uloga i odgovornosti, kao i izostanak multisektorske saradnje i pristupa u rešavanje ekološko-zdravstvenih problema, kao i neadekvatan monitoring.

Konstatuje se da sistematsko praćenje zdravstvenog stanja stanovništa na kontaminiranim lokalitetima još uvek nije uspostavljeno, kao i da postoje nedostatak ljudskih resursa i ekspertize, odnosno finansijskih sredstava.

Među tehničkim su popisani nedostatak infrastrukture za zaštitu životne sredine na lokalnom nivou, nedovoljno razvijena svest i učešće javnosti posebno onih koji žive u blizini kontaminiranih lokaliteta.

Pilot studija za Grad Bor za koju se navodi urađena je po SENTIERI epidemiološkoj metodi kako bi se opisao zdravstvenih profil stanovnika, odnosno razlozi njihovog oboljevanja i umiranja, a rezultati su bazirani na reprezentativnim podacima.

Studija je urađena u okviru projekta „Jačanje nacionalnih kapaciteta i intersektorskih sinergija u oblasti bezbednog upravljanja kontaminiranim lokalitetima i opasnim hemikalijama u cilju prevencije štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu“ koji je sproveden 2018. i 2019. godine.

Taj projekat sprovode Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite životne sredine uz učešće Agencije za zaštitu životne sredine, finansijsku i tehničku pomoć UNEP-a i Svetske zdravstvene organizacije.

Publikacija koju je izdao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“, čiji je deo pilot studija o izloženosti industrijskom zagađenju građana Bora, rezultat je tog projekta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar