Foto: privatna arhiva

Dejana Stošić je od strane Visokog komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih Nacija (OHCHR), Amnesty International i Sokka Gakkai International proglašena za jednu od 7 najinspirativnijih edukatorki o ljudskim pravima na svetu.

U okviru događaja visokog nivoa povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi. Aktivistkinja i edukatorka Dejana Dexi Stošić govorila je o postupanju države Srbije prema žrtvama nasilja i o potrebi da se mladi uključe u procese donošenja odluka.

Zasedanje je otvorio Visoki komesar za ljudska prava Vulker Turk.

“Danas moramo da pričamo o vama, i da vas slušamo. Znamo da će vaša generacija nositi baklju slobode od straha i ogroman zadatak odlučivanja o budućnosti čovečanstva i planete.”

Foto: privatna arhiva

Prilikom obraćanja UN-u Stošić je iznela priču o tome kako su učenice u jednoj školi nakon radionice koju je održala shvatile da ih profesor seksualno uznemirava. Naglasila je važnost neformalnog obrazovanja i vršnjačke edukacije jer u ovom slučaju da nije bilo vršnjačke edukacije ili da je bilo nekog od nastavnika iz škole bio prisutan, učenice verovatno ne bi progovorile o tome.

View this post on Instagram

A post shared by Dexi Stosic (@dexistosic)

Govorila je i o #NisamPrijavila koji je korišćen u samo 3 dana više od 21.000 žena da priča o nasilju koje su doživele a nikada nikome nisu prijavile, te o nezainteresovanosti državnih organa da reaguju i daju podršku žrtvama nasilja i kazne počinioce.

“Dugujemo žrtvama širom sveta da slobodno prijave nasilje i da nasilnika pozovemo na odgovornost. Dužni smo devojčicama svuda da rastu bez straha, bez stida za svoje telo, da hodamo noću bez ključeva među prstima.”

Stošić je zaključila sa:

“Širom sveta, mladi ljudi vrište svojim plućima da traže podršku i promene, da se ljudska prava poštuju. Da nas uključe, da ne donose odluke o nama – bez nas. Vi ste sadašnjost, ali mi smo budućnost. Molim vas, dozvolite nam da vam pomognemo da ostavimo bolji svet za generacije koje dolaze posle nas od onog koji ste ostavili našoj generaciji.”

Visoki komesarijat je 2020. godine snimio mini filmove o svim dobitnicima predstavljajući ono čime se bave. Ovi filmovi su prikazani u UN-u pre govora mladih i premijerno prikazani u bioskopu Auditorium Auditi nakon čega je usledila panel diskusija. Na panelu Stošić je govorila i o nedostatku demokratije i normalizaciji nasilja u Srbiji.

Ostali dobitnici ove nagrade su Aiki Matsukura iz Japana, Andrés Allán Sánchez Osorio iz Meksika, Aizat Ruslanova iz Kirgistana, Irfaan Mangera iz Južne Afrike, Maselina Iuta sa Samoe i Soufiane Hennani iz Maroka.

Film, projekat kao i sve ostale informacije možete pronaći na sajtu Human Rights Education 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar