gornji jilanovac
Foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Gornji Milanovac je grad bez koronavirusa, tamo već 28 dana nema zaraženih, a baš to je potrebno da bi se zvanično moglo reći da epidemije nema i da je prvi talas zaraze koronom ugašen. Barem u tom gradu, ako ne u celoj Srbiji.

Mnoge je deprimirala vest da Srbija, po svemu sudeći, neće dočekati drugi talas epidemije koronavirusa, ne zato što uspešno pobeđuje virus već jer se prvi talas neće ni završiti. Kako je nedavno izjavila zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević, ove jeseni nećemo imati drugi talas koronavirusa, već ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti. Razlog – teško da ćemo imati 28 dana bez novozaraženih, što je uslov da kažemo da je prvi talas epidemije završen.

Pročitajte još:

Srećom, Gornji Milanovac krši ove mračne pretpostavke. Naime, na teritoriji ove opštine nema obolelih od koronavirusa, a poslednjih 28 dana svi rezultati testiranih lica su negativni, rekao je juče direktor tamošnjeg doma zdravlja Aleksandar Čivović.

On je istakao da je u drugom piku prvog talasa epidemije koronavirusa u Gornjem Milanovcu bilo 125 zaraženih, od kojih je sedam umrlo, a 118 je izlečeno. Čivović je dodao da je u kovid ambulanti Doma zdravlja tokom prošlog vikenda pregledano 36 lica, od kojih se šest lica javilo na pregled zbog obaveznog zdravstvenog nadzora po povratku iz inostranstva.

I mada Srbija, bar ne skoro, verovatno neće dočekati taj kraj prvog talasa već se on uliti u drugi, lepo je znati da je ponegde oko nas život bez korone ipak moguć.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram