Gornje Nedeljice Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon jučerašnjih događaja u Gornjim Nedeljicama, Ministarstvo rudarstva i energetike oglasilo se danas i navelo da su inspektori vršili terenski nadzor.

Geološki inspektor u Gornjim Nedeljicama kod Loznice vrši terenski nadzor u kojem kontroliše da li je zemljište nakon isteka odobrenja za istražne radove na istražnom prostoru „Jadar“ vraćeno u prvobitno stanje, u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom, navodi se u saopštenju.

„Inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama sprovodi se u skladu sa zakonom, na isti način kao i na bilo kom drugom delu teritorije Srbije, a što podrazumeva i da se nadzor vrši u prisustvu nadziranog subjekta“, navode u Ministarstvu.

Ministarstvo je podsetilo da se vanredni inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama sprovodi postupajući po zahtevu nevladinih organizacija.

„S obzirom na to da u predstavci NVO nije upućeno na konkretnu nezakonitost, inspektor proverava sve lokacije na kojima su bile istražne bušotine na istražnom prostoru ‘Jadar’, bez izuzetka i bez obzira na to kada su izrađene i rekultivisane, kako bi se utvrdile moguće nepravilnosti“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Umesto pokušaja ometanja inspekcijskog nadzora, pozivamo meštane Gornjih Nedeljica, predstavnike NVO i vlasnike imanja na kojima su bile istražne bušotine da inspektoru prijave i ukažu na licu mesta na lokacije, ukoliko postoje, na kojima nije izvršeno vraćanje zemljišta u prvobitno stanje.“

Podsetimo, meštani Gornjih Nedeljica juče su zatekli automobil beogradskih tablica i inspektora koji je naveo da je zadužen za rekultivaciju zemljišta, što je izazvalo bojazan kod meštana da se nastavljaju aktivnosti Rio Tinta.

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ ranije je u razgovoru za portal Nova.rs istakao da ne veruje u dobre namere „inspektora“.

„Kažu da dolaze da rade rekultivaciju zemljišta, to je smejurija. Rekultivacija se ne radi na ovaj način. U krajnjem slučaju, ako je zaista došao zbog toga, zašto krije lice, zašto nam ne pokaže službene beleške, imamo pravo da znamo zašto su došli“, rekao je Kokanović.

Podsetimo, trenutno je u toku i prikupljanje potpisa za  narodnu inicijativu protiv iskopavanja bora i litijuma, a za koju je potrebno prikupiti više od 30.000 potpisa. O zabrani iskopavanja bora i litijuma parlament bi trebalo da se izjasni odmah po formiranju novog saziva, nakon izbora 3. aprila.

Bonus video – Inspektor u Gornjim Nedeljicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar