Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Rio Tinto, pa to niko normalan u kuću ne prima, osim Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović - poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije Moramo, u izjavi za Nova.rs. On je tako i prokomentarisao današnja dešavanja u Gornjim Nedeljicama, odakle je osvanuo najnoviji video koji prikazuje automobil beogradskih registarskih oznaka i inspektora, navodno zaduženog za rekultivaciju zemljišta, koji beži od meštana Gornjih Nedeljica, ne želeći da pojasni zašto je tu došao. Meštani veruju da se aktivnosti Rio Tinta nastavljaju.

„Dužnost svakog poštenog građanina je da protera Rio Tinto, gde god da ga vidi“, Ćuta je izdao svojevrsno uputstvo građanima kako da se ponašaju kada ugledaju bilo koga iz kompanije Rio Tinto.

Rekultivacija zemljišta

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ u razgovoru za portal Nova.rs istakao je da ne veruje u dobre namere „inspektora“ sa snimka.

„Kažu da dolaze da rade rekultivaciju zemljišta, to je smejurija. Rekultivacija se ne radi na ovaj način. U krajnjem slučaju, ako je zaista došao zbog toga, zašto krije lice, zašto nam ne pokaže službene beleške, imamo pravo da znamo zašto su došli“, rekao je Kokanović, izrazivši strepnju zbog ponovnog vršljanja i spletkarenja u rejonu Gornjih Nedeljica.

Besni meštani poručili su „inspektoru“ i ostalima koji su zainteresovani za eksploataciju bogatsva koje Gornje Nedeljice imaju, da nisu dobrodošli.

„Vadite cevi i idite da vas naše oči ne vide. Projekat je završen. A vi probajte da nastavite projekat dalje pa ćete videti šta će biti“, poručila je besna meštanka.

Projekat Jadar, već mesecima diže bunu po Srbiji. Trenutno je u toku i prikupljanje potpisa za peticiju protiv iskopavanja bora i litijuma. Za ovu narodnu inicijativu potrebno je prikupiti više od 30.000 potpisa. O zabrani iskopavanja bora i litijuma parlament bi trebalo da se izjasni odmah po formiranju novog saziva, nakon izbora 3. aprila.

Bonus video: „Inspektor“ u Gornjim Nedeljicama: Rio Tinto i dalje vršlja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare