Mihail Gorbačov Foto: Zhernov Vadim / TASS / Profimedia

Za stolom restorana predivnog Hunguest Hotela Sun Resort-a sedeli su učesnici Konferencije drustva za istrazivanje materijala YUCOMAT 2022 (MRS Serbia) i XII svetske Konferencije o sinterovanju WRTCS 2022 Medjunarodnog instituta za nauku o sinterovanju (MINS Srbija), koje su otpocele sa radom u ponedeljak 29 avgusta 2022. i zavrsavaju sa radom u petak 2septembra. Medju mnogobrojnim gostima su bila i dva svetski priznata naučnika i profesora Juri Gogoci (Yury Gogotsi) i Evgeni Olevski (Eugene Olevsky), obojica rodom iz Ukrajine. Krenula je neizbežna priča o aktuelnim temama, i počeli smo da pričamo o smrti poslednjeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova.

Piše profesor Dragan Uskoković

Monogo toga što je on uradio je kontraverzno, u zavisnosti od ugla posmatranja.

„Ti i ja bi trebalo Gorbačovu da palimo sveću svaki dan“, obratio se Gogotsi Olevskom. „Da nije bilo njega i politike koju je vodio, nas dvojica nikada ne bismo bili ovde gde smo sada, i nikada ne bismo uradili ovo što smo uradili. Zahvaljujući njemu i kontaktima ostvarenim u MINSu uspeli smo da se bezbolno inkorporiramo i ugradimo u svetsku nauku i postanemo ovo što danas jesmo“.

Profesor Gogotsi je krajem osamdesetih godina prošlog veka prihvaćen u Tehnološki institut u Karlsruheu od strane profesora Frica Timlera (Fritz Thümmler) i nekoliko godina provodi pod njegovim stručnim okom. Posle toga odlazi kod profesora Masahira Jošimure (Masahiro Yoshimura) sa Tehnološkog instituta u Tokiju, nakog čega se vraća u Evropu i počinje sa radom u poznatoj norveškoj laboratoriji. Svoju profesorsku karijeru počinje na univerzitetu u Ilinoisu, Čikago. Prilika za novo poglavlje njegovog profesionalnog rada se otvara u Drexel univerzitetu (Drexel University) u Filadelfiji i tu je postao jedan od najuglednijih naučnika iz oblasti nano-tehnologije. Profesor Juri Gogoci je predsednik medjunarodnog savetodavnog odbora za istraživanje materijala Srbije.

Drugi gost, Evgeni Olevski (Eugene Olevsy) je u isto vreme kao i Gogoci krajem osamdesetih godina bio prihvaćen od strane profesora Guntera Pecova (Günter Petzow) sa Max Plank instituta u Študgartu, Nemačka (Max Planck Institute for Intelligent Systems). Odatle odlazi na KU Leuven univerzitet u Belgiji (Catholic research university in the city of Leuven), pa opet zahvaljujući kontaktima MINSa dobija poziciju na Državnom univetzitetu u San Dijegu, Kalifornija (San Diego State University). Danas je profesor Olevski vodeći naučnik u oblasti sinterovanja.

Obojica naučnika se rado vraćaju u Herceg Novi kao naši važni članovi. Nikada nisu zaboravili ulogu koju su MRS Serbia i MINS Serbia odigrali u njihovom životu.

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar