Goran Vesic
Goran Vesić Foto:BETAPHOTO/BEOINFO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je pre pandemije koronavirusa imao nekoliko sastanaka sa policijom u vezi sa problemom organizovanja žurki za maloletnike, na kojima je tražio da se oforme zajedničke inspekcije kako bi se zatvorili neki od splavova na kojima se to dešava, a organizatori kaznili.

Goran Vesić je istakao da je „javna tajna” da se u Beogradu organizuju žurke za maloletnike, kao i to da oni imaju mogućnost da za malo novca piju koliko god mogu, s tim da se toči alkohol sumnjivog kvaliteta, prenoso Beoinfo.

Pročitajte i ovo

„Kako je došla korona i vanredno stanje, organizovanje žurki nije bilo moguće, te to više nije bilo aktuelno. Međutim, kada smo izašli iz ove situacije ponovo se dešavaju slične stvari. Napraviću sastanak sa udruženjem gimnazijalaca koji su mi već ukazivali na taj problem i onda ćemo sa policijom napraviti zajedničku akciju kako bismo rešili problem žurki za maloletnike“, rekao je Vesić i dodao:

„Prvo, tražiću da točenje alkohola maloletnicima u bilo koje doba dana bude zabranjeno. Drugo, tražiću da donesemo gradsku odluku da se zabrani da maloletnici budu u restoranima posle određenog termina. Suština je da maloletnicima nije mesto u noćnim klubovima ili restoranima posle određenog vremena. Poslednja stvar jeste da se organizatori žurki, koje se prave samo za maloletnike pod sumnjivim okolnostima, kazne po zakonu.“

Naglasio je da nije normalno da se organizuju žurke na koje se pozivaju samo maloletnici, da ulaz bude cena koju oni mogu da plate i za taj iznos piju koliko žele.

„S obzirom na to da su mladi, ne mogu da popiju mnogo i napiju se vrlo brzo, a toči se alkohol iz velikih kanistera, koji nije kvalitetan. Ne treba da žmurimo pred tim jer se to dešava. Nisu ovde samo roditelji krivi, jer ne mogu oni sami da se izbore sa tim, nego ovo mora da bude društvena akcija. Moraćemo da organizujemo akciju u kojoj će učestvovati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalna milicija, naša inspekcija, Grad Beograd, forumi škola, direktori škola i roditelji, da se dogovorimo kako ćemo ovo da suzbijamo“, objasnio je Vesić, a preneo Beoinfo.

Osvrćući se na američki primer gde se prilikom kupovine alkohola pokazuju lične karte, on je istakao da je to obaveza ali da to niko ne radi i zato će neko biti kažnjen.

„Takođe, kada u nekoj radnji prodavci neće da prodaju maloletnim licima alkohol, ima slučajeva da neko punoletan kupi za njih. U narednom periodu baviću se i klađenjem maloletnika. Kladionice poštuju to da maloletnici ne mogu da se klade, ali ipak ispred kladionica stoji maloletnik i čeka da naiđe neko stariji kako bi mu uplatio tiket. Meni je interes da sačuvamo decu i da pomognemo roditeljima“, rekao je Vesić.

Vesić je ovom prilikom apelovao i na roditelje da ne puštaju decu, a posebno maloletnu, same na bazene.

„Mislim da deca mlađa od deset godina ne mogu da budu sama na bazenu bez roditelja, bez obzira na prisustvo spasioca“, zaključio je Vesić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare