Foto: Ivan Dinić/Nova S

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog sveštenik Gojko Perović u izjavi za radio Svetigoru rekao je da se Cetinjska bogoslovija redovnim aktivnostima priprema za početak nove školske godine. On je demantovao navode medija da će biti smenjen sa mesta rektora Cetinjske bogoslovije, napominjući da mu nije jasno zbog čega se svakodnevno plasiraju laži o delovanju Crkve.

Podsetimo, portal Nova.rs je objavio da su pojedini mediji u Srbiji i Crnoj Gori objavili lažnu vest kako je smenjen rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, te da je reč o navodnom obračunu sa ljudima koji su bili bliski sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem. Tu vest je jutros demantovao i sam Perović.

Pročitajte još...

”Nema nikakvih smena, kazni, suđenja, niti bilo kakvih procesa protiv škole ili rektora od strane nadležnih crkvenih institucija. Sve se, Bogu hvala, odvija u redovnim okolnostima i kako treba. Ne znam čemu služe i kome dobro mogu doneti tolike laži koje se svakodnevno plasiraju, a tiču se Crkve i njenog rada. Sve što radimo – radimo transparentno. Toliko smo prisutni u javnosti da nam se na tome, sa nekih adresa, i prigovara. A opet, iste te adrese, uporno i bez prekida prenose laži o nekim navodno tajnim i zakulisnim radnjama u Crkvi. Što bi rekao narod: ”Neka nam je svima Bog na pomoći”, poručio je Gojko Perović.

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog u izjavi za radio Svetigoru rekao je da se Cetinjska bogoslovija redovnim aktivnostima priprema za početak nove školske godine.

“U toku su letnji radovi na adaptaciji đačkih prostorija u upravnoj zgradi i u školskom internatu. Takođe, nastavnici naše škole se pripremaju za učešće u seminaru koji će se baviti unapređenjem nastave u bogoslovijama SPC, a koji će biti održana sredinom avgusta u Foči. Upravi naše škole je ovih dana, iz Sinoda SPC, stigao poziv da se uključi u rad Кomisije Svetog Arhijerejskog Sabora za unapređenje prosvete u SPC, na način što će, pored rektora, još jedan od profesora Cetinjske bogoslovije uzeti učešća u radu ove komisije”, kaže rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović.

” Iza nas je vrlo uspešan period rada bogoslovije na Cetinju. Prethodne 2020/21. školske godine, svoje školovanje kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, završila je 25 generacija maturanata, a u septembru ove godine očekujemo upis 30. generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije.”

On je naveo i da se trenutno radi na adaptaciji školskih prostorija.

“Nemamo uslova za izgradnju novih objekata ili za neku značajniju rekonstukciju postojećih, ali se može obaviti redovno sezonsko osveženje naših školskih prostorija. To podrazumjeva uređenje dvorišta oko upravne školske zgrade ali i oko zgrade internata, kao i pripremu učionica, đačke trpezarije, biblioteka i spavaonica za doček novih đaka. Reč je o sanacijama oštećenog i zameni starih elemanata enterijera novim i modernijim”.

Kako kaže, nastavnici Cetinjske bogoslovije se ozbiljno pripremaju za početak nove školske godine.

„O tome govori i njihovo planirano učešće na seminaru za profesore bogoslovije SPC koji će se, ako Bog da, održati sredinom avgusta u Foči, u tamošnjoj bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog. Imam tu čast i privilegiju, da kao rektor Cetinjske bogoslovije učestvujem u pripremi rada pomenutog seminara, u svojstvu člana odbora koji se tim poslom bavi. Isto tako, ovih dana smo dobili poziv sa najviših crkvenih adresa SPC da se uključimo u rad saborske Кomisije za unapređenje prosvete unutar Srpske Pravoslavne Crkve, gde se takođe, očekuje i traži aktivno učešće mene kao rektora Cetinjske bogoslovije i još jednog od naših profesora”, poručio je otac Gojko Perović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare