Foto: Tanjug/AP Photo/Santi Palacios, File

Do sada je preminulo više od 30 osoba zaraženih koronavirusom u Gerontološkom centru u Nišu, saopštila je danas epidemilog Darija Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, i taj podatak govori o visokoj stopi smrtnosti u toj populaciji.

Od šest osoba koje su danas preminule, četiri su iz Gerontološkog centra u Nišu, dodala je Kisić.

Istraživanja pokazuju da je do unošenja infekcije u starački dom ušla posle uvođenja strožih mera kontrole i zabrane poseta u tim ustanova, kaže Kisić.

„Uočavamo iste obrasce ponašanja u tim ustanovama gde je potvrđeno prisustvo virusa, a to je moglo i trebalo da se spreči. Moguće je da se radilo o nedozvoljenoj poseti tom domu ili da se radilo o zaposlenima““, rekla je Kisić.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, većina korisnika tog centra na samom početku kada je potvrđeno da su pozitivni nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti i to je razlog zašto su svi transportovani u KC Niš.

Ističe da su pridružena oboljenja dovela do takvog smrtnog ishoda.

„Najveća žarišta su upravo u onim mestima gde se širenje virusa otkrije u ustanovama za smeštaj starih lica. To je nešto što značajno menja epidemiološku sliku u zemlji“, ukazala je Kisić.

Epidemija, naime, jenjava u gotovo svim delovima zemlje, osim manjih skokova u broju zaraženih, naročito u mestima gde je virus “ušao” u domove za stare.

Iz Doma za stare u Negotinu u KC Niš je transportovano 47 zaraženih korisnika i zaposlenih i tamo je, navela je Kisić, izvršena trijaža, a nakon toga je njih 37 smešteno u kovoid bolnicu u Sokobanji, a sedmoro je ostalo u KC Niš, dok je troje transportovano u Kovid bolnicu u Niškoj banji.

Ona je potvrdila i da se kao novo žarište pojavila opština Vlasotince.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar