Pregled dana
Foto: Newsmax Adria

Na području vodoizvorišta "Paštrić", u istoimenom selu mioničke opštine, ovih dana pojavile su se istražne geološke bušotine, koje su zabrinule žitelje Paštrića i okolnih sela. Istražnje radnje obavljaju se na plodnom poljoprivrednom zemljištu. Ovaj kraj je bogat krečnjakom, pa meštani pretpostavjaju da se radi o proširenju postojećeg kamenoloma.

Meštani su zabrinuti, utoliko pre, što je Odlukom Ministarstva zdravlja Vlade Srbije područje novih istražnih radnji do pre tri godine pripadalo zaštićenoj zoni vodoizvorišta „Paštrić“, a potom je, iz građanima nepoznatih razloga, izuzeto iz zaštićene zone.

Prof. dr Jelena Jovičić Petrović, poreklom iz Paštrića, kaže za N1 da su u početku ona i njene komšije bili spokojni jer nisu znali da je u međuvremenu zaštićena zona vodoizvorišta smanjena.

„U prvo vreme kada se tu govorkalo da će da se proširi kamenolom mi smo bili mirni, nismo na to obraćali pažnju, iz razloga što smo mislili da celo brdo i dalje pripada zaštićenoj zoni vodoizvorišta ‘Paštrić’ sa koga se vodom snabdeva veći deo Mionice“, kaže Petrović.

Vladimir Čarapić, odbornik „Slobodni građani Mionice“ kaže da je ovo brdo praktično deo odakle se sva voda sliva u podnožje sela Paštrić i odakle kreću bunari sa kojih se vodom napajaja Mionica.

„Ovo vodoizvorište vodom napaja 55 odsto opštine Mionica. Mi ako dozvolimo da se ovde rade miniranja, ako bude otkrivanja majdana, velika je verovatnoća da će se poremetiti podzemni tokovi vode i da će Mionica u nekoj budućnosti ostati bez vode. Mi dobijamo vodu i sa druge strane, ali u daleko manjoj meri nego odavde iz Paštrića“, rekao je Čarapić.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Kako diše Mionica, pred izbore

Bonus video: Kamenolom selo Banja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar