Zoran Pašalić / Foto: Medija centar Beograd

Zaštitnik građana utvrdio je da je Republički geodetski zavod (RGZ) napravio propust u radu, jer je prilikom donošenja rešenja za rad od kuće zbog proglašenog vanrednog stanja i epidemije koronavirusa, učinio dostupnim podatke o zdravstvenom stanju 228 radnika Zavoda.

Kako je objavljeno na sajtu zaštitnika, Zavod je doneo zbirno rešenje za sve zaposlene, čiji je sastavni deo spisak zaposlenih sa hroničnim oboljenjima.

Upućivanjem rešenja svim zaposlenima putem službenog mejla, zajedno sa listom zaposlenih koji boluju od hroničnih oboljenja i navođenjem oboljenja na način kako su zaposleni preneli poslodavcu (npr. dijabetičar, operisala rak dojke, kronova bolest, tumor na mozgu) RGZ je povredio dostojanstvo i pravo na privatnost zaposlenih, kao i odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, naveo je zaštitnik.

Zaštinik je preporučio RGZ da u roku od 15 dana od dana prijema akta ombudsmana, uputi javno izvinjenje svim zaposlenima koji su se našli na listi koja je sastavni deo zbirnog rešenja od 17. marta 2020. na isti način na koji je to rešenje i upućeno.

Prema stavu zaštitnika, potrebno je da u javnom izvinjenju RGZ upozna sve zaposlene koji su eventualno pretrpeli materijalnu ili nematerijalnu štetu zbog povrede Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imaju pravo na novčanu naknadu štete.

Zaštitnik je naveo i da je potrebno da direktor RGZ obavesti Vladu Srbije o propustima koji su načinjeni na štetu državnih službenika radi utvrđivanja eventualne njegove odgovornosti, odnosno da preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila odgovornost drugog zaposlenog državnog službenika koji je načinio propust na štetu 228 državna službenika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar