mere zaštite od korone
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Krizni štab je danas odlučio da nošenje maski postane obavezno za sve, i to i na otvorenom prostoru, a razmatrana je izmena Zakona o prekršaju u koji bi mogla da bude upisana i ova stavka. Evo kakvi su propisi i kazne do sad bili na snazi.

Krizni štab je na današnjoj sednici predložio da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je nakon sednice Kriznog štaba da maske treba da nosimo svi, stalno i na otvorenom prostoru.

Do sada je nošenje maski bilo obavezno samo u zatvrenom prostoru, dok je u otvorenom prostoru bilo potrebno nositi masku samo u slučaju kad je nemoguće obezbediti distancu veću od dva metra, kao što je na primer čekanje u redovima ili na autobuskim stajalištima.

Povezane vesti:

Maske su do sad bile obavezne i u školama, gde je bilo dozvoljeno njihovo skidanje samo kad se sedi u klupama i to dok učenici slušaju nastavu, ne i dok odgovaraju.

Deca pak, koja idu u jaslice, vrtić ili predškolsko nisu u obavezi da iste nose dok se nalaze u prostorijama predškolskih ustanova.

Odluka o zabranjenom ulasku putnika u vozila bez zaštitne maske na snazi je od 6. jula ove godine, a za nepoštovanje ove odluke predviđena je kazna od 5.000 dinara. Za nenošenje maski u zatvorenom prostoru kazna je identična.

U ovom trenutku nije poznato da li će se visina kazni menjati. Ako do toga dođe, to je u nadležnosti Vlade Srbije, koja bi morala da o tome donese posebnu uredbu.

Sprovođenje odluke kontroliše Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije uz asistenciju Komunalne milicije.

Ukoliko kažnjavanje za nenošenje maski postane deo Zakona o prekršaju, njegovo dejstvo bi moglo da bude prošireno, kao i način plaćanja ove kazne.

Tako bi, na primer, bilo očekivano da se građanima koji kaznu dobiju, omogući da, kao kod saobraćajnih prekršaja, istu plate u pola manje ukoliko to učine u roku od 8 dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare