(FOTO) Pamučna pluća ispred Doma omladine su uklonjena

Društvo 02. mar. 202109:10 > 10:24
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Pamučna pluća ispred Doma omladine su uklonjena, prenosi televizija Nova S. Prethodno je njihovo uklanjanje zatražila komunalna milicija. Ovaj bilbord je postavila Inicijativa "Kreni promeni", kako bi se ukazalo na problem sa zagađenjem vazduha u Beogradu. Njihova izvršna direktorka Marina Pavlić bila je gošća jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se". Ona je upozorila na to da su ova blistavo bela pluća već promenila boju i da su patinirana. Ubrzo nakon njenog gostovanja, ona je našoj televiziji javila i da je bilbord sa plućima uklonjen, ali da se još ne zna pod kojim okolnostima.

Iako je dozvola za postavljanje bilborda sa pamučnim plućima i elektronskim meračem zagađenja vazduha dobijena na sedam dana komunalci su tražili da taj bilbord bude uklonjen i pretili kaznom.

„Bilbor je postavljen u petak, iako je trebalo da bude postavljen još u ponedeljak. Mi smo pre skoro tri nedelje poslali zahtev opštini Stari grad i nažalost tek 26. febrauara dobili odobrenje. Odobreno nam je sedam dana, ali nam je za realizaciju ostalo nepuna tri dana“, objašnjava Pavlić.

Ona napominje da neko nije uzeo u obzir da je dozvola izdata pet dana nakon roka.

„Odmah u petak je podnet zahtev da se produži datum i rok, na to nije stigao odgovor, ali uredno smo dobili poziv i neko je izašao na teren kada je trebalo da nas kazne“, primećuje Pavlić.

Ona ističe da je cilj inicijative „Kreni promeni“ da nadležni shvate ozbiljnost problema i počnu da ih rešavaju. Cilj je i razgovor sa ministarkom zaduženom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Ideja je da se budžetska sredstva koja su namenjena za subvenciju kupovine električnih automobila preusmere na regulaciju problema individualnih ložišta koja su najveći zagađivači i predstavljaju više od 75 odsto zagađenja štetnim i po zdravlje opasnim pm česticama.

„Nastavićemo da vršimo pritisak i da na kraju izvršimo neku konkretnu promenu“, poručuje Pavlić.

Kako bi se nadležnima ukazalo na razmeru promena pamučna pluća je trebalo i da budu „iseckana“ kako bi se uporedila i videla razlika u boji za nedelju dana. Delovi ovih pamučnih pluća trebalo je da budu poslati ministarki Vujović, premijerki Ani Brnabić i poslanicama u parlamentu.

Marina Pavlić iz inicijative „Kreni promeni“, na kraju podseća i na to da od zagađenja vazduha u Srbiji godišnje život izgubi između sedam i 12.000 ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar