aerodrom nikola tesla
Foto.TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Složena epidemiloška situacija I dalje diktira uslove ulaska u ostale zemlje, a informacije se menjaju gotovo svakodnevno. Ministarstvo spoljnih poslova nastavlja da insistira da građani redovno proveravaju uslove ulaska, ali i napominju, da se pored svih dostupnih podataka mogu dogoditi promene pri samom ulasku.

Zemlje u regionu donose I dalje restriktivne mere koje se tiču ulaska, ali uglavnom uz kompletnu imunizaciju, građani Srbije mogu da putuju u njih. Poslednja takva je odluka Bugarske, a odluke ostalih zemalja nisu bitno promenjene.

Bugarska

Svojom poslednjom odlukom, koja je na snagu stupila 20. januara, Bugarska je upisala Srbiju na crvenu listu visokorizičnih zemalja, ipak, naši građani I dalje mogu da uđu uz sledeće uslove:
validni sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili o preležanoj bolesti COVID-19 (bilo EU digitalni COVID sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti, bilo njemu analogni dokument, koji sadrži iste podatke) i
2) negativan PCR test ne stariji od 72 sata od testiranja (što se dokazuje EU digitalnim COVID sertifikatom o izvršenom testiranju ili njemu analognim dokumentom, koji sadrži iste podatke).
Deca do navršenih 12 godina života mogu da ulaze bez kovid dokumenata, a deca od 12 do 18 godina – sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. U slučaju da ne poseduju negativan PCR test, određuje im se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, kojeg se mogu osloboditi ako naprave PCR test, nakon što protekne 72 sata od ulaska u zemlju. Ako je rezultat testa negativan, karantin se smatra ukinutim od dana registracije rezultata u Nacionalnom informacionom sistemu za borbu s COVID-19. Naglašeno ja da građani sve gore navedeno moraju posedovati istovremeno.

Mnogo naših građana koristi upravo zimski period da otuputuje u neke od tropskih zemalja, a evo uslova ulaska za najpopularnije.

Dominikanska Republika

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.
Nije potrebno pokazati sertifikat o vakcinaciji, kao ni negativan PCR test, za turiste koji imaju organizovan smeštaj u hotelskim kompleksima.
Za ulazak u barove, restorane, diskoteke, klubove, tržne centre, prodavnice, kazina, teretane, sportske centre i bilo koji drugi zabavni centar, koji se ne nalaze u sklopu hotela ili hotelskih kompleksa, potrebno je pokazati lični dokument i potvrdu o vakcinaciji, u originalu ili u čitljivoj, fizičkoj ili digitalnoj kopiji. U slučaju da nemaju dve doze primljene vakcine, potrebno je da svaki put prilože originalni PCR test, čiji je rezultat negativan, sproveden najviše 7 dana ranije, od strane ovlašćene nacionalne institucije.
Deci ispod 12 godina nisu potrebni ni PCR ni potvrda o vakcinaciji.

Egipat

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat.
Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom.
Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

Kuba

Državljani Republike Srbije mogu ući na Kubu, radi turističkog boravka, uz obavezan sertifikat o kompletnoj vakcinaciji onim vakcinama koje su zvanične u zemlji porekla, kao i negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata. Nevakcinisani putnici ne mogu da uđu u zemlju.
Na ulasku u zemlju pojačana je kontrola na graničnim prelazima u smislu nasumičnog PCR testiranja putnika koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja.
Državljani Republike Srbije mogu ući na Kubu, radi turističkog boravka, uz obavezan sertifikat o kompletnoj vakcinaciji onim vakcinama koje su zvanične u zemlji porekla, kao i negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata. Nevakcinisani putnici ne mogu da uđu u zemlju.
Na ulasku u zemlju pojačana je kontrola na graničnim prelazima u smislu nasumičnog PCR testiranja putnika koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja.

Maldivi

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Sejšeli

Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.

Tajland

Državljani Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovorajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.

SAD, RUSIJA, KINA

Državljani Republike Srbije (bez obzira na tip pasoša i načina regulisanja boravka u Rusiji) mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovan nazad u državu poletanja. Ovo pravilo se odnosi i na sve one strance koji poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji Ruske Federacije.
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju vazdušnim putem, direktnim letovima, kao i iz svih zemalja sa kojima je Ruska Federacija obnovila direktne letove, pod uslovom da imaju regulisan boravak u tim zemljama (važeću vizu, privremeni ili stalni boravak). Ostale detalje direktnih letova i potencijalnih uslova ulaska, građani mogu da pronađu na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

PROČITAJTE JOŠ

Državljani Republike  Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu, dozvolu boravka po ličnom osnovu ili dozvolu boravka za priključenje porodici mogu da uđu u N.R. Kinu ukoliko poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade N.R. Kine u Beogradu. Počev od 10.01.2022. da bi se dobio sertifikat za putovanje neophodno je Ambasadi NR Kine dostaviti sledeće:
Za lica koja su primila inaktivirane vakcine potrebno je
– Sedam dana pre polaska na put uraditi testiranje PCR testom i pratiti 7 dana zdravstveno stanje, i
– 48 sati pre polaska na put ponovo uraditi i priložiti dvostruko-uzorkovane i dvostruke rezultate testa nukleinske kiseline (PCR test), koji ne smeju biti stariji od 48 sati;
Navedeno testiranje, kao i praćenje zdravstvenog stanja 7 dana pre polaska na put su preduslovi za dobijanje zdravstvenog koda. Za sva lica koja nisu vakcinisana i lica koja su primila neinaktivirane vakcine, zahtevi za testiranje radi dobijanja sertifikata su takođe
– Sedam dana pre polaska na put uraditi testiranje PCR testom i pratiti 7 dana zdravstveno stanje;
i dalje od ranije potrebni:
– Negativni rezultati dva testa, PCR i serološkog IgM, ne starije od 48 sati.

U Sjedinjene Američke Države građani Srbije, uz potrebnu dokuentaciju, mogu uz uslov da su potpuno vakcinisani, a evo šta to podrazumeva:

Potpuno vakcinisanim putnikom se smatra:

– 2 nedelje (14 dana) nakon vakcine za COVID-19 koja se daje u jednoj dozi
– 2 nedelje (14 dana) nakon druge doze vakcine za COVID-19 koja se daje u dve doze
– 2 nedelje (14 dana) nakon primanja pune serije aktivne COVID-19 vakcine u okviru testiranja AstraZeneca ili Novavax u SAD
– 2 nedelje (14 dana) nakon primljene dve doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina  za COVID-19 koje su dobijene u razmaku od najmanje 17 dana
SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J &J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac.

 BONUS VIDEO: Aleksanadr Seničić (JUTA): Osnovna pravila za putovanja u 2022. godini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar