Granicni prelaz Backi Vinogradi
Granični prelaz Bački Vinogradi Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Srbija dnevno beleži više od 10.000 zaraženih, a redovi ispred kovid ambulanti bivaju sve duži. Ipak, neke građane ni ova činjenica ne može odvratiti od putovanja, a mi donosimo listu populranih destinacija, kao i uslove ulaska.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučuje građanima da se detaljno informišuo uslovima ulaska, pre polaska u bilo koju zemlju, s obzirom da se shodno epidemiloškoj situaciji mere stalno menjaju.

Zemlje u regionu

Putnici iz Srbije koji žele u Albaniju moraju pri ulasku posedovati potvrdu o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje), negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja).

Ukoliko direktno iz Srbije ulazite u Bosnu i Hercegovinu, možete to učiniti bez bilo kakvih ograničenja.
Ako kao građanin Srbije u Bosnu i Hercegovinu ulazite iz drugih zemalja, pri ulasku morate dostaviti negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Republika Srbija je u narandžastoj zoni. Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulazak u Bugarsku sa važećim sertifikatom o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili o izvršenom testiranju (bilo digitalni EU COVID sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili o izvršenom testiranju, bilo njemu analogni dokument, koji sadrži iste podatke).

Jedna od najpopularnjih zemalja iz regiona u koju Srbi putuju, svakako je Crna Gora. Uz posedovanje jednog od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde, možete slobodno ući, a to su: osoba je potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz da je osoba prebolela COVID -19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

U ne manje popularnu Hrvatsku, građani Srbije mogu uz posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja (turističkih i poslovnih razloga, neodgodivih ličnih/porodičnih razloga), kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska: potvrda o vakcini, negativan PCR test, potvrda o preležanom virusu. Sva ova navedena ograničenja ne važe za decu mlađu od 12 godinu, ali pod uslovom da roditelji deteta ispunjavaju gore navedene stavke.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.
Za tranzit kroz R. Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati .

Poslednjom odlukom Vlade Slovenije, putnici kojima je naloženo da idu u karantin nakon ulaska u Sloveniju, više neće moći da skrate karantin PCR testom, stoji u novim pravilima koja je sinoć usvojila vlada Slovenije, a koje stupaju na snagu u ponedeljak.

Odluka je doneta nakon što je ove nedelje karantin skraćen sa deset na sedam dana, saopšteno je iz kancelarije za komunikacije slovenačke vlade.

PROČITAJTE JOŠ

Pri ulasku u Severnu Makedoniju građani Srbije prilažu neke od potvrda koje su potrebne na većini graničnih prelaza: PCR, potvrda o vakcini ili preležanom virusu.

Druge popularne destinacije u Evropi

Prema poslednjim procenama, više od 120. 000 Srba živi u Austriji, a ako želite u ovu članicu Evropske Unije, na granici morate pokazati dokaz o potpunoj vakcinaciji, na nemačkom ili engleskom jeziku, takođe sve druge potvrde moraju biti dostavljene na nemačkom ili engleskom jeziku.

Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Dozvoljeni su samo neodložni i nužni prekidi. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.

Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

Nemačka je vratila Srbiju na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i lica koja nisu preležala kovid će morati u karantin.

S obzirom na to da se Srbija i dalje nalazi na listi rizičnih zemalja Državnog sekretarijata za migracije Švajcarske, dolazak u turističke svrhe (do 90 dana) je moguć samo za lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje priznaje Švajcarska (Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), Vaxzevria (AstraZeneca), Sinovac, Sinopharm), koja uz to moraju da pokažu i negativan test (ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata) i bez navedenog neće biti dozvoljeno da nastave put, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Direktna linija Ankara - Beograd
Direktna linija Ankara – Beograd Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Potpuna vakcinacija uslov je i za ulazak u Francusku, a bez obzira na to, građani su dužni da poseduju negativan PCR ili antigenski test koji je obavljen manje od 48 sati pre puta.

Zdravstvene službe mogu zatražiti da se obavi dodatni test po dolasku u Francusku.

Građani Srbije se detaljno mogu informisati o uslovim ulaska u brojne zemlje, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Turska, jedna od omiljenih destinacija srpskih turista u  letnjoj sezoni, ali i van nje, potražuje pri ulasku na njenu teritoriju potvrdu o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test,  urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Pravila ulaska pooštrena su u slučaju da dolazite iz zemalja koje je Turska označila kao visokorizične, a to su Avganistan, Bangladeš, Brazil, Južna Afrika, Nepal, Pakistan, Šri Lanka, Ujedinjeno kraljevstvo, Iran, Egipat i Singapur.

Za sve se određuje mera karantina u trajnaju od 14 dana, osim za turiste pridošle iz Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura , oni su u obavezi da poseduju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

BONUS VIDEO: Aleksanadr Seničić (JUTA): Osnovna pravila za putovanja u 2022. godini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar