Foto:privatna arhiva

Naum, dečak star četiri godine, zajedno sa svojim roditeljima suočava se ozbiljnim problemima, a nakon što je izbačen iz tri vrtića zbog disharmonije u razvoju. Najpre je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada beogradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu ističući da nadležni sekretarijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima, a sada se oglasio i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Slavko Gak istitče da proveru ne treba vršiti u okviru gradskog Sekretarijata.

„Nije Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu institucija čiji rad bi trebalo da proverava Zaštitnik građana u slučaju jednostranog raskida ugovora u privatnoj predškolskoj ustanovi ‘Naša druga kućica’ za dete N.J.“

Gak napominje da Sekretarijat  pvi reagovao.

„Sekretarijat je u ovom slučaju institucija koja je prva reagovala i odmah po prijavi roditelja naložila vanredan inspekcijski nadzor. Između ostalog, inspekcija je utvrdila da u ovom slučaju ima posla i za druge institucije kojima smo odmah uputili inicijativu za hitan nadzor“, kaže Gak.

PROČITAJTE JOŠ

Gradski sekretar podseća da je njihova reakcija usledila odmah, po prijavi roditelja.

Obaveštavamo  Zaštitnika da je Sekretarijat reagovao odmah, po prijavi roditelja, ne tek nakon što je slučaj dospeo u medije i zato pozivamo sve institucije da, kada su deca u pitanju, ne skidaju odgovornost dopisima nego odmah, konkretno reaguju na terenu, u najboljem interesu deteta. Svaki drugi cilj je neprihvatljiv.

„Zaštitniku će već danas biti upućen odgovor i izjašnjenje, nije nam potrebno 15 dana za to jer znamo da će do tada već, detetu, ukoliko niko ne reaguje, biti raskinut ugovor u vrtiću… Hajde da svako uradi svoj posao“, zaključio je Gak.

Podsetimo, hrabra mama i njen suprug pisali su prosvetoj inspekciji, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Naloženo je da prosvetna inspekcija po hitnom postupku  obiđe ovaj vrtić.

BONUS VIDEO: Vrtiću na Banovom Brdu prete investitori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar