Foto:privatna arhiva

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada beogradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, a nakon informacija da je privatni vrtić u koji je upisano dete sa teškoćama u razvoju raskinulo ugovor o njegovom boravku u toj ustanovi. Reč je o dečaku Naumu koji je nedavno po treći izbačen iz vrtića.

“Zaštitnik građana je iz medija saznao da se majka deteta obratila prosvetnoj inspekciji jer je privatni vrtić jednostrano raskinuo ugovor ‘zbog nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom’ i da je to treći vrtić koji isključuje iz aktivnosti ovo dete sa teškoćama u razvoju. Nadležni sekretarijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima i merama koje je preduzeo u vezi sa ovim slučajem”, objavljeno je na sajtu Ombudsmana.

Mali Naum ima četiri godine, rođen je u redovnom terimu, ali kao jako mala beba, teška dva kilograma. Kao posledica toga, javila se hipotonija, ondosno nizak tonus mišića, a samim tim i disharmonično kašnjenje u razvoju.

Kako je za portal Nova.rs ispričala Naumova mama, Jelena Petrović Jovanović, Naum je prohodao sa 20 meseci, što je sa sobom povelo i kašnjenje u progovaranju, te je već od druge godine posećivao logopeda, a samo par meseci kasnije je reči, koje je već poznavao, počeo da povezuje. Malo po malo, Naum je sustigao svoje vršnjake.

Roditelji su ga prvi put u vrtić „Happy kids 4“ upisali sa godinu i po dana, kada je imao problem „agresije“, koja potpuno prestaje čim mu neko pokaže autoritet. Vrtić je pohađao od aprila 2019. do avgusta 2021. godine. Tog avgusta su počeli problemi koji traju i danas.

Naime, tog avgusta su zaposleni prvi put u vrtiću počeli da se žale kako je Naum nestašan i kako ne mogu da ga smire, te je njegove roditelje, vlasnica vrtića pozvala na sastanak.

Jeleni su tada rekli da, ukoliko želi da Naum ostane u vrtiću, roditelji moraju da plate paket „za njegov slučaj“, koji je zapravo paket za problematičnu decu, odvojeno od paketa za decu sa kašnjenjem u razvoju, a koji se odnosi na agresivnu i hiperaktivnu decu.

Ipak, kada se Naum upisivao u vrtić, niko nije pominjao nikakav dodatni paket, koji košta 699 evra, ali je dve godine kasnije, on postao deo ultimatuma – ili će roditelji da plate, ili da ispišu dete iz vrtića, što su oni i učinili.

Foto: Privatna arhiva

Došlo je vreme za upis u drugi vrtić, „Univerzum“. Na samom razgovoru pred upis, Jelena je upravi vrtića objasnila čitavu problematiku i način na koji treba da se radi sa detetom, a oni su istakli da to nije nikakav problem, da u grupi ima tri vaspitača, ali iako nema mesta u grupi dece njegovih godina, ima u grupi sa decom svega nekoliko meseci mlađom, te će ga upisati tu.

Već posle nekoliko nedelja, vaspitači su Jeleni Rekli da Naum okreće stolove, a deca dve godine mlađa od njega su uplašena.

Jelena je tada shvatila da je njeno dete zaista u grupi sa dve godine mlađom decom, u koju ga sama nikada ne bi upisala, jer je svesna da će mu tu biti dosadno, te će iz dosade krenuti da pravi „zvrčke i haos“.

Kako Jelena priča za naš portal, ovo su jednog jutra njenom suprugu saopštile vaspitačice, a svega par sati kasnije pozvali su i Jelenu, rekavši joj da njeno dete ne prastaje da plače, što za njega nije karakteristično.

Jelena je u vrtiću zatekla potpuno srećno i nasmejano dete, a tom prilikom joj je vaspitačica „uručila“ sve Naumove stvari: od presvlaka do papuča. Na Jelenino konstataciju da će, zbog toga što ih doslovno izbacuju iz vrtića, morati da traži pravnu pomoć, vaspitačica je pozvala zamenicu direktorku vrtića, koja je rekla da je Jelena sve „pogrešno shvatila“.

Iako je bila sigurna da u grupi njenog deteta rade tri vaspitačice, ispostavilo se da su tu samo dve. Kada je zamenica shvatila da je Jeleni na samom početku bilo rečeno drugačije, predomislila se i rekla da ipak postoje tri vaspitačice, a na kraju je došla do zaključka da je treća na odmoru.

„U tom trenutku sam mislila da se neko šali sa mnom. Čekala sam da odnekud izleti skrivena kamera. Nisam im tražila da mi tumače Tolstoja, nego da mi kažu koliko tačno vaspitača radi sa grupom u kojoj je moje dete“, kaže Jelena.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nakon ovog događaja, Nauma su roditelji ispisali iz tog vrtića i prebacili ga u treći, a u međuvremenu je mališan krenuo da ide na privatne tretmane kod defektološkinje, koja je uočila brz napredak kod Nauma, ali je preporučila da ide u privatni vrtić, jer su grupe manje u odnosu na one u državnim.

Roditelji su pronašli vrtić sa grupama od po osmoro dece, dali upravi vrtića izveštaj defektologa, uputili ih u problematiku i mere koje vaspitači treba da preduzmu pri uključivanju deteta u kolektiv.

Vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora, vaspitači su zaključili da ipak ne mogu da primenjuju mere preporučene od strane defektologa, jer je „previše i nije po zakonu“, te predložili da se u rad uključi asistentkinja, a pre nego što je ona pronađena, Naum je u vrtić odlazio svakog drugog dana po dva sata, kako ne bi „opterećivao vaspitačice i remetio rad grupe“.

„Na sajtu svakog privatnog vrtića stoji da oni imaju idividualan pristup svakom detetu. Pa gde vam je taj individualni pristup?“, zapitala se Jelena.

Asistkentkinja, koju je preporučila vlasnica vrtića, krenula je da radi sa Naumom sredinom januara, a brzinom svetlosti ga je „dovela u red“. Prema Jeleninim rečima, asistentkinja je bila šokirana brzinom njegovog napretka, učenja i prihvatanja da sedi, čeka i vežba strpljenje, jer je očekivala da će to toga doći tek nakon tri meseca.

„Ona je napisala izveštaj o Naumovom napetku, a ujedno je napisala i njena zapažanja o osoblju u vrtiću, jer je tamo zatekla neadekvatnu sredinu i vaspitače koji se uopšte nisu potrudili dauključe Nauma u aktivnosti“, priča Jelena, dodajući da, ukoliko bilo koje dete sruši igračku, to nije strašno, ali je ogroman problem ukoliko to uradi njen sin.

Ipak, deca u vrtiću Nauma obožavaju – svi žele da sede pored njega, da se igraju i provode vreme sa njim, a spustili su gard onda kada je došla asistentkinja.

Iako je Naum napredovao I više od očekivanog, vlasnica vrtića je prošlog ponedeljka nazvala Jelenu i najavila raskid ugovora, jer su se „roditelji udružili“ i zajedno doneli odluku da se Naum isključi iz ustanove. Šokirana mama tražila je sazivanje roditeljskog sastanka, a pošto je vlasnica to odbila, zahtevala je da zna šta je rekla roditeljima druge dece. Tada vlasnica, potpuno nonšalantno, govori da je roditeljima rekla „sve ono što je Jelena rekla njoj“, iako nema pravo da zdravstveno stanje bilo kog deteta deli po vrtiću.

Ipak, u susretu sa mamom čije dete pohađa istu grupu, Jelena je saznala da ona nije imala nikakvu ideju o tome.

Kada je Jelena rekla vlasnici vrtića da će pravdu potražiti na sudu, dobila je odgovor da će ona nju prijaviti socijalnoj službi, jer je dete sa visokom dioptrijom „odvela kod oftalmologa“ tek u četvrtoj godini života, iako je to potpuna neistina.

Ova hrabra mama i njen suprug pisali su prosvetoj inspekciji, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Naloženo je da prosvetna inspekcija po hitnom postupku danas obiđe ovaj vrtić.

BONUS VIDEO Šundić Vardić: Petina dece u vrtićima ne dobija adekvatne obroke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar