Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da je prihvatilo poziv za sastanak sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem danas u 14 časova radi razmene informacija o problemu najavljene retroaktivne naplate poreza za usluge posredstvom interneta.

Udruženje u saopštenju navodi kako je u pozivu istaknuto da je „Zaštitnik građana po svojoj inicijativi 15. januara pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva finansija – Poreske uprave, povodom saznanja da je navedeni organ uprave u prethodnom periodu građanima koji su ostvarivali prihode iz inostranstva putem pružanja online usluga dostavljao pozive da izvrše prijavu i plaćanje poreza na dohodak građana za poslednjih nekoliko godina“.

Predloženi sastanak, kako je naveo Zaštitnik, poslužio bi „za razmenu informacija o navedenom problemu, što bi doprinelo sveobuhvatnom sagledavanju kompletnog činjeničnog stanja koje se odnosi na postupanje Ministarstva finansija – Poreske uprave i planiranju daljih aktivnosti u postupku kontrole koji Zaštitnik građana sprovodi“.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu prihvatili su poziv na sastanak naaglašavajući kako „treba iskoristiti svaku priliku, pred svakim organom, institucijom, organizacijom i čitavom javnošću, da se izloži problem desetina hiljada ljudi, uzrokovan isključivo nemarom i doskorašnjom nezainteresovanošću državnih organa“ za njihovo postojanje i rad.

Udruženje podseća da su pregovori sa Vladom Srbije obustavljeni prošlog petka „zbog apsolutno neprimerenog i za radnike na internetu, egzistencijalno ugrožavajućeg predloga rešenja“.

„Ta ‘ponuda’ nas jeste razočarala s obzirom na obimnu dokumentovanu argumentaciju koju smo predstavili tokom pregovora, ali nas je i dodatno motivisala da snažnije i upornije nastavimo našu borbu“, istioče Udruženje i navodi da će o rezultatima sastanka sa Zaštitnikom građana obavestiti javnost „čim on bude završen“.

Nastavljamo dalje do pobede, dok god ne dobijemo uslove i garancije da će radnici na internetu imati pravedan radni status i mogućnost da nastave da rade i žive u svojoj zemllji, poručilo je u saopštenju Udruženja radnika na internetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare