Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vakcinacija se sprovodi u Srbiji od 24. decembra. Do sada su nam stigle Fajzerove i ruske vakcine, a očekuju se i kineske. Doze će pristizati u etapama. Prvi se, već uveliko, vakcinišu korisnici staračkih domova i zdravstveni radnici. Na spisku prioriteta slede prosvetni radnici, državni službenici, vojska, policija i hronični bolesnici. Ne zna se precizno kada će na red doći "ostalo stanovništvo". Ipak, ono što se zna je da se vakcina prima dobrovoljno i besplatno, kao i da svako može da odabere koju vakcinu će primiti.

Do sada je vakcinu protiv korone u Srbiji primilo oko 9.300 ljudi – korisnici i zaposleni u staračkim domovima, kao i zdravstveni radnici.

Prijava na sistem preko portala eUprava građana koji žele da se vakcinišu počinje sutra, a od četvrtka ta prijava će biti moguća i putem telefona.

Kako bi pacijent primio vakcinu protiv korone potrebno je da potpiše saglasnost, kojom potvrđuje da je na to pristao.

Formular koji se popunjava izgleda ovako:

Foto: Privatna arhiva

Pored same saglasnosti potpisivanjem ovog formulara potvrđuje se i da je pacijent obavešten o svim prednostima i posledicama imunizacije.

Za koju god se vakcinu opredelili, potrebne su vam dve doze. Revakcinacija se obavlja tri nedelje od primanja prve doze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare