Foto:Facebook/@Goran.Vesic.zvanicna.stranica

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara akademika Svetomira Arsića Basare, koji će se nalaziti na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana biće otkriven 19. aprila.

Ovu informaciju uz slike kako bi trebalo da spomenika je na svom Fejsbuk profilu objavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i  podsetio da je po vlašću despota Stefana Beograd 1404. godine postao prvi put u istoriji prestonica Srbije.

Visina spomenika koji će biti izliven u bronzi iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara.

Foto:Facebook/@Goran.Vesic.zvanicna.stranica

 

Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela ovog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ БИЋЕ ОТКРИВЕН 19. АПРИЛА

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу, рад вајара академика…

Posted by Горан Весић on Sunday, March 28, 2021

Despot Stefan je prikazan sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti.

Foto:Facebook/@Goran.Vesic.zvanicna.stranica

„Nema srednjevekovnog srpskog vladara koji je značajniji za grad Beograd od despota Stefana Lazarevića (1377-1427). Važio je za pragmatičnog, mudrog i uspešnog vojskovođu. Bio je veliki pokrovitelj umetnosti i kulture. Uz svestrano obrazovanje, prosvetiteljsku aktivnost i pesništvo, despot Stefan je gotovo nestvaran spoj viteške hrabosti, raskošne inteligencije, bogatog obrazovanja i izuzetne duhovne i fizičke lepote“ napisao je Vesić.

Od ove godine, odlukom Skupštine grada Beograda, nagrada grada Beograda nosi ime ”Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, a svi dobitnici uz povelju dobijaju u statuu koju je radio akademik Basara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar