Foto: Printscreen/YouTube/Radio 021

“Migrante u kante”, “Komunisti kraj vam doći mora”, “Srbija je zemlja Srba” i kukasti krstovi su samo neki od grafita mržnje koji su jutros osvanuli širom Novog Sada. Većina grafita je ispisana u samom centru grada, nedaleko od Gradske kuće, ali i na par stotina metara od glavne zgrade policije.

Uprkos svemu tome i video nadzoru kojim je pokriven ceo centar Novog Sada, huligani su neometano celu noć “iscrtavali” grad mržnjom. Takođe, upskos antigrafit jedinici koja zvanično funcioniše pri Gradskom zelenilu, grafiti do objavljivanja teksta nisu uklonjeni.

Poruka da je “Srbija zemlja Srba” napisana je na ulazu u javni toalet u pešačkoj zoni, dok su u obližnjem pasažu Hotela Vojvodina huligani napisali “U Srebrenici nije bilo genocida”. Oba grafita su udaljena svega desetak metara od Gradske kuće. Takođe, na objektu CK 13, koji se nalazi na stotinjak metara od Policijske uprave Novi Sad, nacrtani su kukasti krstevi i pretnje komunistima. Talasu grafita, mržnje prethodili su događaji od 4. februara, kada su arganizacije iz Antifašističkog bloka održale zatvoren skup upravo u prostorijama CK13.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Istovremeno, ispred Uspenske crke desničari su održali “spontano” okupljanje u pomen saradniku nacista Milanu Nediću. Nedićevci su imali nameru da prekinu skup antifašista, ali ih je u tome sprečila policija koja im nije dozvoljavala da napuste plato ispred crkve.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Pored grafita u centru, huligani su ostavili tragi i na Limanu u Fruškogorskoj ulici gde su ispisali “Migranti u kante”, kao i “Ratko Mladić srsbki heroj”. Podsetimo, 24. novembra prošle godine grafiti iste sadržine su osvanuli na ulazu u zgradu novinara Dinka Gruhonjića.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Huligani su tada ceo ulaz ispisali uvredljivim i huškačkim parolama, gde se Gruhonjiću otvoreno pretilo da će biti proteran iz grada, da je “ustaška pizda” i “smrad konjušarski”, a sve propratno kolorisali nacističkim motivima. Uprkos svemu, policija ni danas, nakon skoro tri meseca, nije otkrila niti kaznila počinioce.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare