Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U hali 11 Beogradskog sajma danas je počela imunizacija pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i građana kineskom vakcinom kompanije Sinofarm.

Hala je pretvorena u nekoliko punktova na kojima se odvija proces vakcinacije kineskom vakcinom, a ispred hale ekipa Nova.rs zatekla je dugačke redove vojnika koji su strpljivo sa maskama čekali svoj red za vakcinaciju. Na ulazu u halu, zdravstveni radnici prvo mere temperaturu i dezinfikuju ruke svima koji ulaze.

Nakon toga, osobe se upućuju na lekarski pregled, koji se radi u nekoj od 12 dostupnih kabina. Pre pregleda popunjavaju formular sa svojim podacima. Posle lekarskog pregleda na kojem se utvrđuje da li osoba može da primi vakcinu, sledi punkt u kojem se informacije o pacijentu unose u sistem.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon ostavljanja podataka, sledi vakcinacija, koja se radi na narednom punktu, takođe u kabinama, kojih ima 22.

Posle primljene vakcine se mora 15 minuta sačekati na sledećem punktu koji služi kao čekaonica – tu se nalaze stolice na kojima vakcinisani moraju da pričekaju zbog rizika od alergijske reakcije. U blizini čekaonice nalazi se i dežurna ekipa hitne pomoći.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Hala će danas raditi do 17 časova, a možda i duže, po rečima prisutnih zdravstvenih radnika.

Pročitajte još:

„Primamo po deset ljudi zbog gužve i držanja obaveznog rastojanja. Prvo se popunjava formular u kojem ostavljaju sve svoje najvažnije informacije, onda se ide na lekarski pregled, da se utvrdi da li neko može da se vakciniše ili ne. Nakon toga ide se kod IT ekipe koja podatke unosi u računar. Onda idu na vakcinaciju, pa čekaju 15 minuta za slučaj da se razvije neka reakcija“, objasnila je Irena Marinković, volonterka sa Medicinskog fakulteta.

Otkrila je da će se danas vakcinisati 300 vojnika, zatim Žandarmerija, pa bake i deke stariji od 75 godina.

Na vakcinaciju je potrebno poneti samo ličnu kartu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar