Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu danas su organizovali otkrivanje murala u Ušću na Ibru. Mural pod nazivom "Studenička vila" posvećen je očuvanju reke Studenice i njenog sliva, kojoj preti izgradnja šest mini hidroelektrana.

Na zidu jednog lokala, neposredno pre skretanja za Studenicu, postavljen je mural na kome se u skladnoj celini stapaju motivi reke, flore i faune sliva reke Studenice, zajedno sa vilom iza čijeg lika stoji lokalna priča iz zaseoka Đakovo.

Tako je mural spoj ekoloških principa u težnji za očuvanjem jedinstvenog ekosistema studeničkog sliva. Sa desne strane kompozicije dominira prizor sa mesta na kome se mala planinska reka Savošnica, sa obronaka Čemerna, uliva u Studenicu.

Mural posvecen reci Studenici, otkrivanje murala u Uscu na Ibru
Mural posvećen reci Studenici u Ušću na Ibru Foto:Nova.rs

Mural je i sinteza priče o stvarnoj sudbini jedne mlade devojke koja je prikazana kroz motive borovnica, zmije, cveća iz jedinstvenih dvorišta u brdskom zaseoku Đakovo i lokalnih interpretacija priče, dok na reku Studenicu referišu izdvojeni motivi vodenkosa, pastrmke, kornjače, čuvarkuće sa stena litica iznad reke, vilinkonjica i vrbe.

Mural je, sa puno pažnje oslikala Bojana Torlak, akademska slikarka iz Beograda.

Ekološke organizacije su ovim muralom još jednom pozvali vlast Kraljeva da usvoji moratorijum na mini hidroelektrane na teritoriji tog grada.

Ovu inicijativu zajednički su uputile tri inicijative pre više od mesec dana i još uvek nisu dobile odgovor.

„Reke Kraljeva zaslužuju da slobodno teku i da u njima uživaju i sadašnje i generacije koje dolaze“, poruka koja je danas poslata iz Ušća.

BONUS VIDEO: Blokada u Kraljevu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare