Ratari koji od juče protestuju ispred Banovine započeli su blokade više saobraćajnica. Nekoliko traktora pomereno je kod zgrade Skupštine grada, a nekoliko kod DZ "Sonja Marinković". Trenutne blokade su vid upozorenja vlastima kojima su dali do 9 časova da reaguju na njihove zahteve, odnosno da im daju juče data obećanja napismeno.

Kako javlja portal 021.rs, policija preusmerava saobraćaj na licu mesta.

„Nismo došli ovde da se šalimo, došli smo da problem rešimo“

Jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić kaže za 021.rs da su blokade proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta, „jer su očigledno sve neozbiljno počeli da shvataju“.

„Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo“, ističe Grujić.

Protest poljoprivrednika Foto: Inicijativa za opstanak poljoprivrednika

Naveo je da su im javili iz Ministarstva poljoprivrede da će u 9h dobiti mejl u kom će biti navedeno šta može da se uradi povodom rešavanja zahteva.

„Najverovatnije ostajemo do kraja dana“

Jedan od poljoprivrednika rekao je za N1 da „najverovatnije ostaju do kraja dana“.

„S tim da će danas biti mnogo radikalnije, u 8h kreće blokiranje centra Novog Sada, u potezu od kilometar. Mašina poljoprivrednih imamo, nemamo drugog izbora nego da im pokažemo ozbiljnost situacije“, rekao je on.

„Prenoćili smo ovde, sve mašine poljoprivredne su ostale, negde već oko 70 mašina ima. U toku noći smo se rasporedili u dežurstva, po nas par koji smo bili budni smo šetali, kontrolisali da sve prođe u miru, da ne bi neki incident nastao, mnogi su otišli što kućama na odmor, što kod prijatelja…“, kaže poljoprivrednik Đorđe Grujić, dodavši da je noć protekla mirno.

Pozvao je da se „nađe rešenje da ne bi ispaštali i građani i poljoprivrednici“.

„Juče je došao ministar Nedimović i ništa nije rekao, po svemu sudeći ovo nije u njegovoj nadležnosti, već očigledno predsednika Vlade“, kaže on.

40 traktora provelo noć ispred Banovine

Inače, poljoprivrednici su proveli noć ispred Banovine, gde se trenutno nalazi četrdesetak traktora. Tokom noći došlo je još nekoliko traktora iz više delova Vojvodine, piše 021

Tokom jučerašnjeg skupa najavili su da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je juče došao da pregovara sa okupljenim poljoprivrednicima u Novom Sadu, obećao im je niz mera, koje uključuju i sastanak sa Anom Brnabić, olakšice za gorivo i mere za saniranje posledica suše.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

BONUS VIDEO Izjave poljoprivrednika na protestu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare